и-дијаспора, путем wемакеит платформе, покренула је Цроwдфундинг кампању у којој је, за потребе чишћења и уљепшавања Зенице, потребно свега 10.000 CHF. Кампања ће трајати  25 дана, а свим донаторима представници и-дијаспоре прикладно ће се захвалити.

У чишћењу Зенице, уколико се за то осигурају услови, учествоваће чак 600 волонтера и активиста, уз директну подршку босанскохерцеговачке дијаспоре.

Шта нас је мотивисало?

Нажалост, поразни подаци који указују на то да само на подручју града постоји преко 240 регистрованих дивљих депонија, док је, према подацима Агенције за водно подручје ријеке Саве, Зеничко-добојски кантон преплављен са чак 400 илегалних депонија. Свјесни посљедица које илегалне депоније могу имати на здравље становништва, али и на питку воду те на цјелокупну еко – туристичку слику града, одлучили смо дјеловати! Пројекат „Очистимо град за један дан“ има за циљ рјешавање еколошког проблема, подизање еколошке свијести становништва и омогућавање “уплитања” дијаспоре у креирање боље будућности за све нас.

План активности

За почетак, планирамо креирати организационе одборе по регијама, након чега је на реду чишћење најугроженијих градских и приградских зона. Тако, нпр. планирамо очистити градске улице и насеља, обале ријека, потоке и квартове, паркове, дијелове магистралног и регионалног пута, те бројна села.

С овом активношћу стартали бисмо 22. аугуста текуће године у 8 сати ујутро, те бисмо радове требали привести крају до 13:00х, након чега бисмо прикупљени отпад одвезли на регионалну депонију Мошћаница.

У поподневним сатима усмјерили бисмо се на чишћење и уређење познатог зеничког излетишта Сметови, гдје бисмо присуствовали и церемонији отварања фонтане. Тада планирамо поставити табле са упозорењима и плоче са креативним порукама, те уприличити и пригодно дружење са Зеничанима и зеничком дијаспором. Дружење ћемо свакако зачинити додјелом признања донаторима и активистима, али и турниром у футсалу. Бит ће ово идеална прилика и да, први пут, организирамо уживо “Зеница Меетуп”.

Као што је претходно наведено, трошкови ове заједничке акивности износили би 10.000 CHF. 

Уколико желите подржати наш рад, Зеничане и зеничку дијаспору која жели свом граду поклонити, прије свега, чистоћу и здравију околину, донирајте колико можете и желите путем овог линка. Унапријед вам се захваљујемо.

На наведеном линку пронаћи ћете детаљније информације у вези са пројектом “Очистимо град за један дан”.

Преузето: i-platform.ch