На манифестацији “Избор најзначајнијег страног инвеститора за 2019. годину” коју је организирала Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), компанија ХИК СМ из Санског Моста је добила признање за једну од 10 најзначајнијих страних инвестиција у Босни и Херцеговини у 2019. години.

Ово признање је посебно значајно због чињенице да је до поменуте инвестиције дошло захваљујући радницима из Санског Моста који су запослени у компанији “HIK GmbH” у Њемачкој. Тако је ова компанија постала примјером улоге дијаспоре у покретању иницијативе и повезивања БиХ са страним инвеститорима. “ХИК СМ” је подржан кроз грант програма УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”, а инвестиција ове компаније у прошлој години је премашила 3,5 милиона КМ.

“Компанија ХИК СМ Сански Мост се бави производњом електричних каблова и остале опреме коју користе произвођачи електричних уређаја. Укупна инвестиција ове компаније износи 4,5 милиона КМ, а у прошлој години инвестиција је премашила 3,5 милиона КМ. Сански Мост је већ препознатљив по улози бх. дијаспоре у економском развоју, али је ово свакако премашило сва очекивања локалне заједнице”, поручује Армин Алијагић из Бизнис центра бх. дијаспоре, канцеларије која пружа услуге и помаже потенцијалне инвеститоре.

Управо је Бизнис центар бх. дијаспоре, заједно са УСАИД Пројектом “Диаспора Инвест”, у раној фази развоја препознао компанију “ХИК СМ”, те јој пружио техничку подршку кроз реализацију тренинга и усавршавања радника. Касније је компанија “ХИК СМ” изабрана и као једна од успјешних апликаната за грант средстава при овом УСАИД-овом пројекту.