Министарство за људска права и избјеглице БиХ је током кризе узроковане појавом вируса KОВИД-19 наставило своје активности заједно са многим актерима из свијета међу којима је и-дијаспора са пројектом и-платформ “Дијаспора за развој Босне и Херцеговине” а фокус је био на приближавању Дијаспоре и Домовине. Доносимо Вам кратак осврт на протекли период кроз призму заједничких активности и нових могућности сарадње и дјеловања.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ је покренуло интензивну размјену са организацијама из Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Њемачке, Аустрије, Швицарске, Италије. Радили су са скраћеним радним временом и пружали су велику подршку студентима, који су били у иностранству током избијања пандемије, као и људима босанскохерцеговачког поријекла, који су се одрекли држављанства/пасоша Босне и Херцеговине, а који су хтјели ући у земљу. Министарство за људска права и избјеглице БиХ се ставља са својим ресурсима на располагање и нуди подршку и-дијаспори, у складу са својим могућностима и ресурсима. Изражена је жеља да буду партнери, као и да наставе сарадњу са и-дијаспором, за коју сматрају да је до сада била веома коректна и успјешна.

и-дијаспора је у вријеме KОВИД19 кроз пројект и-платформ пружала подршку Амбасади БиХ у Швицарској, као и грађанима/кама босанскохерцеговачког поријекла објављивањем информација и координисањем одређених активности у току ванредног стања. Пружена је и подршка Вањско/Спољнотрговинској комори БиХ (ВТК БиХ) на иницијативу Директорице Сектора за Едукацију Елме Ковачевић Бајтал. Организован је низ радионица и предавања те се радило на трансферу знања (Дигитални алати, Онлине пословање, Цлоуд услуге) а у припреми је и радионица на тему “Вјештачке интелигенције”.

Постоји обострана заинтересованост за успостављањем још интензивније размјене информација и сарадње. Постоји велики потенцијал у повезивању осталих организација повезаних са дијаспором и прављење паневропске мреже босанскохерцеговачких дијаспора организација. Писање пројеката и пројектно оријентисано финансирање је тренутна реалност, као и будућност наше сарадње. Министарство за људска права и избјеглице БиХ и и-дијаспора ће писати пројекте са осталим партнерима, планира се припремање, аплицирање и имплементација заједничких пројеката.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ ће иницирати и организовати састанак са босанскохерцеговачким дијаспора организацијама из Данске, Њемачке, Италије и Швицарске са конкретним циљем успостављања сарадње. План је аплицирање пројектима са фокусом на младе а теме би биле пренос знања, умрежавање, размјене искустава, узајамна сарадња и сл. (kапацити билдинг).

и-платформ предлаже да Министарство покрене мјесечни “Дијаспора онлajн чек ин”, гдје би се у редовном мјесечном термину могле пријавити и регистровати организације, које би измјениле искуства и успоставиле сарадњу, по узору на рад швицарских платформи. Нешто слично као што је Нетворкинг поинт (Нетворкинг дејс + Митинг поинт) – Online Diaspora Check-in! https://www.i-platform.ch/bhs/news/projekti/networking-point-networking-days-meeting-point-online-community-check

Предлаже се проналажење начина за трансфер знања организација из Велике Британије о изградњи капацитета и подршке локалних власти у изградњи “Босанскохерцеговачких Центара”, који промовишу нашу културу, језик и сл.

Преузето: i-platform.ch