Интерактивни портал за Дијаспору из БиХ i-platforma је организовала  Информативну кампању за припаднике бх. дијаспоре у Швajцарској у циљу упознавања о новом вирусу корона и о кампањи „Овако ћемо се заштитити“.

Hајчешћа питања и одговори о новом вирусу корона – Инфекција и ризици

Зашто су ова правила за хигијену и понашање толико важна?

Нови вирус корона је нови вирус против ког човек нема имуни одговор. Могу се јавити многе инфекције и обољења. Због тога морамо максимално да успоримо ширење новог вируса корона. Особе са повишеним ризиком да тешко оболе морају да буду посебно заштићене. То су особе старости преко 65 година и особе које већ болују од неке болести: висок притисак, дијабетес, обољења срчане циркулације, хронична обољења дисајних путева, канцер, као и обољења и терапије које слабе имуни систем. Ако се сви будемо придржавали ових правила, моћи ћемо да заштитимо те особе. Тако ћемо омогућити здравственим установама да наставе са ефикасним лечењем људи са тешким обољењима јер је на одељењима интензивне неге доступан ограничен број соба за лечење и респиратора.

Ко има повећани ризик од обољења?

Код већине људи, обољење од новог вируса корона протиче без икаквих последица. Већи ризик од тежег обољевања имају људи старији од 65 година и они који већ болују од одређених болести: – Висок притисак – Дијабетес – Обољења срчане циркулације – Хронична обољења дисајних путева – Обољења и терапије које слабе имуни систем – Канцер

Могу ли да се заразим вирусом корона у Швајцарској?

Да, у Швајцарској расте ризик од инфицирања новим вирусом корона.

Како се преноси нови вирус корона?

Нови вирус корона се углавном преноси при блиском и дужем контакту, односно ако сте дуже од 15 минута на мање од 2 метра одстојања од оболеле особе. Преношење се дешава путем капљица: Ако оболела особа кија или кашље, вируси могу директно да доспеју на слузокожу носа, устију или очију других људи. Преко руку: Вирусне капљице избачене кашљем и кијањем могу да се нађу на рукама. Оне доспевају у уста, нос или очи уколико их додирнете.

Симптоми, дијагноза и лечење

Који симптоми се јављају приликом обољевања од новог вируса корона?

Најчешћи су повишена температура, кашаљ и потешкоће у дисању. Ови симптоми могу да се разликују по озбиљности. Исто тако су могуће и компликације, на пример, запаљење плућа. Неки оболели су имали проблеме и са варењем или очима (коњунктивитис).

Имам повишену температуру и кашљем. Шта треба да урадим?

Уколико имате симптоме болести, морате да останете код куће како не бисте никога заразили. Симптоми болести су следећи: повишена температура (телесна температура виша од 38 °Ц праћена осећајем умора, понекад са боловима у мишићима) – суви кашаљ, може га пратити грлобоља. Уколико су симптоми благи, можете да се лечите сами. Можете да изађете из куће тек 24 сата након повлачења симптома. Тако нећете заразити друге људе. Придржавајте се правила за хигијену и понашање. Уколико сте под повећаним ризиком да тешко оболите или ако се симптоми погоршају: Назовите свог лекара. Он ће одлучити да ли мора да се обави медицинска провера или је довољно да останете код куће и самостално се лечите.

Како се лечи обољење од новог вируса корона?

За сад не постоји начин за лечење обољења од вируса корона. Лечење се ограничава на умањење симптома. Ради заштите других, оболела особа се изолује. У случају тежег обољења, најчешће је потребно лечење у станици интензивне неге. У одређеним околностима потребан је и апарат за вештачку подршку дисању.

Мере за заштиту

О чему треба водити рачуна током путовања?

У готово свим регионима на свету постоји ризик од инфекције новим вирусом корона. СЗО до сад међутим није прописала никаква ограничења за путовања. На многим аеродромима су уведене појачане мере за проверавање путника. Приликом путовања се придржавајте препорука за хигијену и понашање. На тај начин ћете се заштитити од инфекције вирусом корона. Да ли имате више од 65 година или већ болујете од неке болести (висок притисак, хронично обољење дисајних путева, дијабетес, обољење срчане циркулације, обољења и терапије које слабе имуни систем, канцер)? Обратите пажњу на наше препоруке за посебно угрожене особе. У неким земљама има региона који су под карантином. Улазак и излазак из њих – ако је уопште могућ – могућ је само уз специјалну дозволу. Не можемо да проценимо колико ће та ограничења и прописи бити на снази. На међународним аеродромима путници могу да очекују појачане мере посматрања.

Телефонска линија за информације за особе које путују у Швајцарску:

Ако имате симптоме (потешкоће у дисању, кашаљ, повишена температура), желите да путујете у Швајцарску и имате питања медицинске природе? Позовите +41 (0)58 464 44 88

Информације о медицинским питањима поводом вашег путовања: http://www.safetravel.ch/

Пре путовања се распитајте у амбасади или конзулату одредишне земље о тренутно важећим мерама (Веб страница ЕДА > Инострана представништва у Швајцарској).