Магистар машинства Амир Куртагић поријеклом из Босне и Херцеговине ради као инжењер у фирми БМW Гроуп у Минхену, а пословну прецизност обилато користи и у сликарству као првој љубави.

Иако се посветио аутомобилизму и мехатроници (приступ који наглашава неопходност уједињавања и заједничког дјеловања различитих области технике), Куртагић наглашава да ипак никад није заборавио љубав према сликарству, чему се вратио 2017. године.

“Талент за сликарство открио сам у основној школи. Уз помоћ учитеља ликовног, много сам сликао. Наставио сам, потом и занемарио сликање у средњој школи (Гимназија Обала) у Сарајеву. Ипак, вратио сам се сликарству. Недостатак времена не смије бити оправдање да запоставим прву љубав. Не бих себи опростио да одумре овај талент”, нагласио је.

Из те инспирације настали су “Кровови Сарајева”. Збирка од 24 слике као начин да искаже емоције спрам тога града који увијек носи са собом гдје год да је, града у којем је одрастао.

За себе каже да воли град гледати из птичје перспективе. У тој, мало другачијој шетњи кроз Сарајево, приказао је Куртагић кровове који се обично јасно не виде с улице.
“Архитектура града Сарајева има много тога рећи о крововима, испричати занимљиву причу. То сам хтио пренијети, наше богато културно-хисторијско наслијеђе презентирати на мало другачији начин”, казао је.

Истиче да је број слика на тој изложби намјенски одабран, симболизује године које је провео у Сарајеву. “Ја сам Сарајево напустио кад сам имао 24 године. Свака слика, за по једну годину”, испричао је Куртагић о тој збирци слика које су током аугуста биле постављене на изложби у Галерији ‘Препород’ у Сарајеву.

Амир Куртагић (1988.) рођен у Власеници, основну и средњу школу те Машински факултет завршио је у Сарајеву. Учествовао је на ликовним такмичењима, освојио награде на кантоналном и државном нивоу.

Босну и Херцеговину је напустио 2013. године. У новој средини у почетку му је, како је казао, био неуобичајен ред, рад и дисциплина, али се “на добро лако навикнеш”.

“У Њемачкој је све системски ријешено, уређено. Тако човјек већ у старту има упола мање брига, него код нас у Босни и Херцеговини”, истакнуо је.

Куртагић вјерује да је животу најважније дати смисао, имати циљ. Ако је то разлог за прелазак границе и одлазак, посебно младих људи из Босне и Херцеговине онда је то за њега оправдано. “Нажалост, многи одлазе. Једни ради посла, други ради квалитете живота. Не треба напуштати домовину ако човјек ради посао који воли, ако његов живот овдје има смисла”, сматра Куртагић.

Каријеру у иностранству започео је као екстерни консултант за фирму БМВ Груп, а потом и као развојни инжењер у истој фирми. Његови концепти данас су дио БМВ -ових возила.

“Бавим се развојем архитектуре нових возила тј. развојем нових концепта и технологије. То ми је главни посао, који радим са страшћу”, нагласио је Куртагић.

 

Преузето: Моја БиХ