ФОТО: Фена/Амбасадор Босне и Херцеговине у Краљевини Норвешкој Недим Макаревић

Извор: radiosarajevo.bа, 14. августа. 2018. године, пише:  Л. Р.

Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине на сједници одржаној 13. августа донијела је Одлуку о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за Опште изборе 2018. године.

Одлуком је утврђено да ће се на изводу за гласање ван Босне и Херцеговине наћи укупно 77.584 бирача, али су одбили уписати 9.136 бирача јер, како су рекли, нису испуњени законом прописани услови (недостаје доказ о идентитету, недостаје доказ о држављанству, недостаје доказ о пребивалишту, нечитка пријава и друго) или већи број пријава садржи идентичну адресу у иностранству.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Норвешкој Недим Макаревић оштро је реаговао на ову одлуку, рекавши како ово никако није добро.

“У најмању руку, није фер да ЦИК одбаци десет хиљада наших људи…притом, велики је проблем то што људи нису обавијештени да су погријешили. Зашто их ЦИК није упозорио? На примјер, мени је наглашено да ће на сваки е-mail на којем буде истакнуто да се жели потврда пријема поруке, бити одговорено. Нажалост, то није случај. Конкретно, ни мени није одговорено, а ја сам на овој функцији…”, изјавио је амбасадор Макаревић за портал Radiosarajevo.ba.

Он је поручио како је ЦИК требао да нађе ресурсе да се позабави овим важним питањем, а све да би људи могли да коригују информације које нису прихваћене у ЦИК-у.

“ЦИК је морао на сваки е-маил упућен њима да одговори да ли одобрава или не одобрава регистрацију. Ово је заиста процедурални пропуст”, рекао нам је амбасадор, упутивши сљедећи апел:

“Драги грађани Босне и Херцеговине који живите ван наше земље, идите на wеb страницу www.izbori.bа, укуцајте своје име, презиме и ЈМБГ и требате да добијете ову поруку: Уписани сте у Централни бирачки списак за гласање ван Босне и Херцеговине у дипломатско-конзуларном представништву Босне и Херцеговине у иностранству за Опште изборе 2018. године. Ако је не добијете, молим Вас, смјеста позовите ЦИК на број +387 33 251 331, нека Вам објасне шта тачно требате да исправите. Исправку пошаљите до сутра, у поноћ, на prijavapp@izbori.ba.”

Из ЦИК-а су навели да се жалбе на њихову одлуку могу да поднесу и Апелационом одјељењу Суда Босне и Херцеговине путем Централне изборне комисије Босне и Херцеговине до 15. августа 2018. до поноћи. Жалбе се достављају путем факса на број +387 33 251 329, путем e-mail адресе prijavapp@izbori.ba или лично у сједиште Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, улица Данијела Озме број 7, Сарајево.