У издању ИК „Buybook“ из Сарајева изашао је нови, четврти по реду роман књижевника Фаиза Софтића „Ноћни чувар паса“.

Ово је његов четврти роман и четрнаеста књига по реду. Поговор на овај роман написао је књижевник Миљенко Јерговић, а ту је и осврт Горана Самарџића, књижевника и једног од уредника књиге.

Поред неколико збирки поезије и прозе, објавио је три романа: Под Кун планином, Страх од родне куће и Људи без адресе. Заснован на аутентичном догађају из Софтићевог завичаја, роман Под Кун планином, објављен је у више издања и преведен на француски језик, те је према њему написан и филмски сценариј.

Књиге су му биле у многим најужим изборима за књигу године у Босни и Херцеговини и превођене су на француски, њемачки и мађарски језик, док су преводи на албански и турски у току. Ноћни чувар паса је његов најновији роман.

Фаиз Софтић (1958, Врбе, Црна Гора) прозни је писац, пјесник и публицист, школовао се у родном крају, Мостару и Сарајеву. Рат га је затекао у Сарајеву, гдје остаје до 1995, када одлази у Луксембург, гдје и данас живи и бави се књижевним радом. Пише за разне листове и часописе. Главни је и одговорни уредник ревије Бихор, која излази у Луксембургу на босанском и француском језику.