Кровна организација бх.грађана у Великој Британији, БХ УК Нетwорк, је прославила свој сребрни јубилеј. То је био посебан дан за све Босанце и Херцеговце који се годинама труде да својим радом и трудом допринесу очувању бх. идентитета у Великој Британији и наше традиције.  Многи појединци свакодневно улажу своје вријеме, труд, знање, вјештине у развој бх. заједнице у Великој Британији и својим несебичним дјелима мијењају је на боље.  Управо свечаност поводом обиљежавања 25 година БХ УК Нетwорка је била повод да се истакну ти појединци. Просторије Босанске куће биле су испуњене веселим и поносним лицима појединаца, не само Босанаца и Херцеговаца, већ и других представника власти,  различитих етничких мањина и локалних организација које су допринијеле да БХ УК Нетwорк дочека свој двадесет пети рођендан.

Свечаност је започела интонирањем химни Велике Британије и Босне и Херцеговине. Након тога, присутнима се обратио уводним ријечима  и менаџер БХ УК Нетwорка, др. Анес Церић који је водио програм. Треба истаћи да је међу уваженим гостима свечаности био и изасланик Монархије, Краљице Елизабете Друге, замјеник поручника у Wест Мидландсу господин Симон Топман МБЕ ДЛ. Присутнима се обратио са слиједећим ријечима:

“Дошао сам да пренесем најбоље жеље. Што се тиче годишњице, прославе поводом двадесет пет година  је велико достигнуће. Али, наравно, цијела сврха таквог постигнућа је ићи у будућност. Веома сам импресиониран. Разговарам,  једем храну која је мени необична, а вама не. И схватио сам једно,  да можете имати двије домовине. Очигледно ми је из онога што ми је раније речено и из онога што сте ми данас рекли да јако волите своју домовину Босну и Херцеговину. Али исто тако ми је јасно да волите и Уједињено Краљевство. И да се овдје осјећате вољено. И увјеравам вас да јесте. 

Ова земља је дуго времена била сигурно уточиште и дом за људе који су расељени широм свијета. Људи који овдје долазе у мир и сигурност  граде будућност за себе. Није лако отићи некуда када не знате језик. Али Ви доказујете да је ваша заједница још увијек на окупу.  Желим да Вас охрабрим да никада не заборавите ко сте, шта сте, одакле сте, које је ваше наслијеђе, која је ваша религија, то је оно што вас  чини ВАМА. Управо људи попут вас који долазе  у Уједињено Краљевство, та мјешавина свих најбољих квалитета чини Уједињено Краљевство.  Зато никада немојте престати да будете ВИ.  Молимо вас да одржите своју заједницу на окупу, а ваш успјех, то јест успјех ваше  заједнице, је наш успјех,  Уједињеног Краљевства. Желио бих напоменути да слиједећег јуна њено величанство краљица  Елизабета Друга слави платинасту годишњицу своје владавине – 70 година на краљевском трону! . Побринут ћу се да будете дио ове прославе, јер ви сте већ дио прославе, јер ви као и ја , већ градите Уједињено Краљевство. Хвала вам што сте овдје 25 година, хвала вам на доприносу, и радујем се ономе што тек долази, јер мислим да тек најбоље долази.Хвала Вам.”

Од других уважених гостију присуствовали су и градоначелник Бирмингхама, Мухаммад АфзалЊ.Е. Вања Филиповић, Амбасадор Босне и Херцеговине у Великој Британији; др Wаqар Азми ОБЕ, предсједник организације Ремемберинг Сребреница; предсједник БХ УК Нетwорка, господин Заим Пашић те представници чланица БХ УК Нетwорка и  других локалних организација.

Додијељене су многе награде и признања  појединцима, организацијама и фондерима који су подржавали рад БХ УК Нетwорка  протеклих двадесет пет година. Азра Башић, учитељица у бх. допунским школама, присутнима се обратила изведбом своје дивне севдалинке. КУД Младост Босне је имало још једном прилику показати своје умијеће, који су под будним оком Фахире Хасеџић уз музику и плес дефинитивно обрадовали присутне. Хвала дамама , нашим Босанкама и Херцеговкама које су се као и увијек потрудиле да традиционалним јелима дочекају “са образом” све госте ове свечаности.

Драги Босанци и Херцеговци у Великој Британији, честитамо 25 година на устрајности да промовишемо домовину Босну и Херцеговину.  Надамо се да ће наредне године бити још успјешније.

Извор: БХ УК Нетwорк