Акција чишћења коју је организовала група “Ријеке Босне и Херцеговине – буди промјена”, предвођена Сафетом Кубатом у сарадњи са и-дијаспором, али и десетак невладиних организација из Зенице, премашила је сва очекивања организатора, али и самих учесника.

Наиме, велики број младих и старих Зеничанки и Зеничана учествовао је у акцији чишћења града и приградских насеља, што је на крају резултирало са више од 3.500 прикупљених врећа смећа. Чишћење се проводило на девет локација укључујући градске улице и насеља, обале ријека, потока и квартова, паркове, дијелове магистралног и регионалног пута, те бројна села. Сав прикупљени отпад накнадно је одложен на регионалну депонију Мошћаница, што је била заслуга Града Зеница, односно Службе за екологију, комуналне послове и мјесне заједнице.

Неколико дана прије саме акције, мала група Зеничана поставила је табле са еколошким порукама које су додатно мотивисале окупљене на заказану акцију.

Првобитно се планирао ангажман око 600 волонтера и активиста, но на самом почетку наведене акције та бројка је премашена, те се акцији, одазвало око 800 волонтера који су неуморно дотјеривали свој град.

“Овај хисторијски подвиг искористили смо како бисмо неодговорним појединцима указали на грешке које свакодневно чине. Очекујемо да их њихови поступци бар мало постиде. Свјесни смо да једна оваква акција не може у потпуности ријешити проблем отпада, али је иницијатива групе ‘Ријеке БиХ – буди промјена’ и и-дијаспоре за сваку похвалу. Ипак, поред великог броја активиста који су одвојили своје слободно вријеме и учествовали у акцији, сматрамо да дугорочно један овакав проблем најбоље рјешава казнена политика, односно увођење строгих новчаних казни”, казао је, између осталог, Самир Лемеш, предсједник УО Еко форума Зеница.

Након што су активности у вези са чишћењем града и зеничких излетишта приведене крају, волонтери су уживали у рекреативним активностима – турниру у малом фудбалу за мушкарце, одбојци за жене, трчању у којем су учествовали старији учесници акције, као и у пригодном такмичење за оне најмлађе.

Подсјетимо, и-дијаспора, зарад успјешности наведене акције, лансирала је Crowdfunding кампању путем wemakeit платформе. Зеничка дијаспора, као и и-дијаспора свесрдно је подржала ову еколошку екипу, те обезбједила новчана средства помоћу којих су активистима обезбијеђени превоз, храна, пиће, мајице занимљивог и поучног садржаја, као и други потребни реквизити.

Извор: i-dijaspora.ch