Др. Емина Обарчанин која је дуго година провела у Њемачкој је једна од учесница програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у БиХ који се рализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“- пројекат Министарства за људска права и избијеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицерске у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Емина Обарчанин рођена је у Добоју, а основну школу је завршила у Тешњу. 1992. године се сели у Њемачку гдје је завршила класичну гимназију и студиј фармације на Хајнрих-Хајне Универзитету у Дизелдорфу. Стекла је звање доктора фармације на Универзитету у Флориди, Џeнсвил, УСА, а звање др.рер.нат (доктор природних наука) на Хајнрих-Хајне Универзитету у Дизелдорфу. Као доцент је запослена на Институту за клиничку фармацију на Хајнрих-Хајне Универзитету у Дизелдорфу за области дијабетеса и онкологије, фармацеутске етике и терапије љековима. На истом универзитету обавља функцију и замјеника кординатора ЕУ ФП7 пројекта ЛЕНА (Labeling of Enalapril in Neonates up to Adolesecents).

Обарчанин је имала прилику да академском особљу Фармацеутског факултета у Сарајеву, на којем је била ангажована у оквиру пројекта министарства, представи факултет Хајнрих-Хајне те област клинчке фармације која се бави терапијом љековима. Том приликом је представила и пројекат ЛЕНА, чији је циљ био развити формулацију еналаприла, ородисперсибилне мини таблете, које дјеца свих узраста од првог дана живота могу да користе, те испитати ефикасност еналаприла у терапији дилатационих кардиомиопатија и конгениталних срчаних обољења код дјеце свих узраста.

На доктороском студију Фармацеутског факултета у Сарајеву Обарчанин је одржала семинар под називом „Добра клиничка пракса и етика у фармацији“. Како би на што ефикаснији начин прењела знање колегама  из области добре клиничке праксе, одржала је радионице, а за област етика у фармацији одабрала је случајеве из праксе гдје се не поштује фармацеутска и медицинска етика те су докторанти кроз ткз. методу дебате имали прилику исказати своје мишљење и евалуаирати приказане случајеве.

Обарчанин је била члан жирија на такмичењу у Сарајеву које је одржано за студенте фармације и медицине из разних градова регије. Истиче да студенти који су узели учешче на такмичењу су имали задатак да анализирају случај пацијента са дијабетесом који има учестале колапсе. Ентузијазам и жеља за побиједом међу студентима није недостајала, а побиједио је онај тим који је препознао симптоме и адекватно прилагодијо терапију.

У разговору са Емином, приликом њене посјете Министарству за људска права и избијеглице Босне и Херцеговине, сазнали смо да је изузетно задовољна што је добила прилику учествовати у преносу знања из дијаспоре у БиХ. За колеге са Фармацеутског факултета каже да су отворени за сарадњу и жељни нових знања. Истиче да сваки појединац може направити јако пуно у својој области, тиме што ће своје знање и искуство дијелити и ширити на подручју БиХ. Колегама стручњацима из дијаспоре поручила је да се што више ангажују да се БиХ укључи у научно истраживачке пројекте из области здравства како би на тај начин млади људи из БиХ добили шансу да раде у тимовима стручњака из области фармације, а БиХ институцијама да раде на томе да се БиХ укључи у пројекте ЕУ из области здравства.

За крај наша саговорница нам је рекла како већ сада ради на добијању средстава за један „Health project“ у БиХ.