Завршени су 10. “Дани Боснаскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (BHAAAS)”, који су, под покровитељством  Министарства за људска права и избјеглице БиХ, од 21. до 24. јуна, одржани на Јахорини.

На овој мултидисциплинарној конференцији учествовали су бројни угледни професори, доктори, академици и други угледници из свијета науке, културе и умјетности. “Дане BHAAAS” је посјетило око хиљаду учесника из 24 земље свијета, одржано је 27 симпозија, многи округли столови и панел дискусије са више од 375 предавача.

Прва два дана конференције била су у знаку техничких и природних наука, те дјечије психијатрије. Посебну пажњу привукао је дводневни трансдисциплинарни симпозиј из области раног раста, развоја и раног учења којем је присуствовала и Геета Нараyан, шефица Уреда UNICEF-а за Босну и Херцеговину.

Субота је била дан за медицинске науке, а говорило се о лијечењу карцинома дојке, хирургији, неурохирургији, кардиоваскуларној хирургији, те пластичној хирургији, док је задњи дан конференције био резервиран за Интернационалне симпозије из механичког инжењерства, опште и абдоминалне хирургије, интензивне медицине, кардиологије, те друштвених и хуманистичих наука.

Овогодишњи програм “Дана BHAAAS” био је обогаћен еминентним културним догађајима попут изложбе доајена бх. сликарства Сафета Зеца, позоришне представе “Књига мојих живота”, концертом Сарајевске филхармоније, као и изложбом “Сјећања у камену” аутора антропологиње Амиле Бутуровић, фотографа Велибора Божовића и кипара Адиса Фејзића.

BHAAAS је на најбољи начин обиљежио јубилеј свог постојања организацијом највеће стручне конференције на Балкану, која је окупила стотине успјешних стручњака, те помогла у успостављању њихове сарадње. Овогодишњи “Дани BHAAAS” су омогућили да по први пут у нашој земљи буду презентиране најновије технологије које се користе у медицини (попут роботике), те угосте врхунски медицински стручњаци из најугледнијих клиника у Европи и свијету. Не треба заборавити ни потписивање сарадње са ЦИГРЕ, те реализацију отварања Техничког музеја,што је веома важно, јер је БиХ једина земља у Европи која нема овакав музеј.

BHAAAS позива научнике, стручњаке, студенте, културне раднике и експерте из различитих области, у дијаcпори и БиХ, да присуствују наредним “Данима BHAAAS”, али и државне институције и угледне компаније да подрже овај веома значајан пројекат за нашу земљу.

Извор: BHAAAS