Цазињанин Елвис Хаирлаховић је прије нешто мање од годину и по стигао у град Шемниц у Њемачкој како би завршио докторске студије и остварио своје снове међу којима је и на достојан начин представљати Босну и Херцеговину као земљу великих економских могућности. Елвис каже да је тек када је стигао у Њемачку спознао огромне размјере могућности за сарадњу између БиХ и Њемачке уз посредство дијаспоре, нарочито у области привреде. У том циљу Елвис је почео окупљати младе људе бх. поријекла у регији у којој живи у Њемачкој с идејом да кроз заједничке напоре унаприједе привредну сарадњу између двије земље и допринесу развоју БиХ.

Елвис је завршио Правни факултет у Бихаћу, а магистрирао на Факултету политичких наука у Сарајеву на тему еуропских интеграција. Похађао је Политичке студије Вијећа Европе и стажирао у Уреду Вијећа Европе у Сарајеву, те био ангажован и у  другим међународним организацијама у БиХ.

Елвис такође води између осталог и одјел маркетинга у компанији Икановић Гмбх, која има сестринску  фирму у БиХ која послује под називом ИСО-ТЕЦ са сједиштем у Цазину. Фирму Икановић Гмбх је у Шемницу 2001. године основао припадник дијаспоре госп. Ариф Икановић првобитно као фирму чији је основни посао био хладне и топле изолације, да би након напредовања у пословању проширили своје пословање на производњу столарије,  а од 2014. су  кренули и у грађевиснком правцу и то у ниској градњи. Ова компанија отвара тржиште и у другим државама, а посебно стоји на услузи припадницима дијаспоре из Босне и Херцеговине с којима желе направити што боље пословне конекције и сарадњу у циљу заједничког потицања производних система у Босни и Херцеговини.

Елвис изражава жељу да остане у вези с матичном земљом у коју по завршетку докторских студија жели да се врати и настави представљати БиХ као земљу плодну за велике економске инвестиције.