“С мамом и неном сам изашао на камиону из Поточара. Те 1995. године сам имао четири године. Отац је прешао преко шуме. Чекали смо га у Тузли, а касније смо живјели у Бановићима као избјеглице”, присјећа се у ексклузивном разговору за Истрагу Елвир Клемпић, Власеничанин који је био међу педесет најбитнијих људи изборног штаба новоизабраног америчког предсједника Џо Бајдена.

У тренуцима док смо разговарали, био је на улици. Прослављао је Бајденову побједу.

“Од избјеглице, до овог сада. Помогао сам, онолико колико сам могао, некоме да постане амрички предсједник. Невјероватан осјећај”, каже нам Клемпић.

Од јула 1995. године до 2001. Елвир је живио у Бановићима. Онда је, као деветогодишњак, с породицом преселио у Америку, у савезну државу Ајову. Баш у Ајови скоро двије деценије касније, на унутарстраначким демократским изборима Џо Бајден је започео свој пут према Бијелој кући. Елвир Клемпић је био дио изборног штаба, задужен за етничке скупине.

“Мислим да сам први Босанац који је на овом нивоу учествовао у кампањи за америчког предсједника. Ја сам био задужен за односе с етничким групацијама у свих 50 америчких држава. Неких 17-18 етничких групација, од Балкана, Блиског Истока, Африке, читаве Европе. Мој посао је био да окупљам све те етничке групације”, објашњава Клемпић своју улогу.

И, питам га, ко је пресудио?

“Пресудили су Пољаци и Босанци. Пенсилванија, Џорџија, Висконсин, Мичиган. Као прво, Босанци су први пут на овим изборима изашли да гласају масовно. Значи, нешто што се није видјело прије и то је нарочито дошло до изражаја у Пенсилванији и Џорџији. А Пољака имате 11 и по милиона у САД-у. Веома јака етничка заједница која је 2016., највјероватније, гласала за Доналда Трампа. Сада смо то промијенили, јер смо појачали ангажман да их пребацимо на страну демократа. Они су били пресудни у Пенсилванији и Висконсину. Дали смо им неку наду да разумију да су дио овог друштва”, каже Клемпић.

На крају се све вратило. Џо Бајден је побиједио у утрци за америчког предсједника.

“Невјероватна  побједа. Невјероватна. Годину и по дана смо радили на томе. Вратили смо се из мртвих два-три пута. Нико није вјеровао да ћемо ово урадити, да ћемо ово завршити. Ово је кампања која је учинила да људи широм Америке другачијих нација и другачијег поријекла буду дио овога. Ово се тиче и наше бх. дијаспоре”, еуфорично ће Клемпић.

А да ли ће, настављам с питањима, админстрација новозабраног предсједника Бајдена појачат ангажман на Балкану, а посебно у БиХ?

“Ово ће промијенити америчку политику на Балкану, јер имате особу која разумије Балкан. Као друго, предсједник Бајден има велико искуство. Треће, особе које су сада повезане с нашим тимом, а које ће у будућности бити повезане са администрацијом веома добро познају Балкан. Радили су на односима САД-а са Балканом. И то није само БиХ, већ је то и Србија, и Албанија, и Хрватска, и Црна Гора, и Сјеверна Македонија. Ово су особе које веома добро разумију ту регију и веома добро разумију шта је било деведесетих година и желе да БиХ постане дио НАТО савеза и ЕУ. Ангажман САД-а ће бити много већи”, закључује Клемпић у разговору за Истрагу.

На питање да ли ће добити неку високу функцију у будућој администрацији, Клемпић је кроз смијех одговорио: “Остајем уз предсједника Бајдена.”

Преузето: slobodna-bosna.ba