У склопу пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, успостављене су јавне услуге за дијаспору у партнерским јединицама локалне самоуправе. У приказаном промотивном стрипу можете погледати примјере јавних услуга које јединице локалне самоуправе пружају дијаспори.

Е-матичар је јавна услуга која омогућава електронско издавање личних докумената за дијаспору током њиховог боравка у иностранству.

Уред за дијаспору са именованим координатором за дијаспору је успостављен у неколико јединица локалне самоуправе и има улогу да на упите из дијаспоре пружа потребне информације и техничку подршку.

Многе јединице локалне самоуправе су препознале потребе дијаспоре за савјетодавном и техничком подршком за покретање инвестиција, те се у ту сврху формирају Центри за бизнис и инвестиције.

Како би се повезали млади из дијаспоре са земљом поријекла, јединице локалне самоуправе су током сезоне празника и одмора организовали љетне/зимске кампове и школе за младе из дијаспоре као мјеста за учење матерњег језика, упознавање са локалним знаменитостима и обичајима, те дружења са младима из локалне заједнице.