Др. Сања Хутерер са адресом боравка у Аустрији, током априла 2019. године била је ангажована у Удружењу за развој медицинског истраживања у Босни и Херцеговини у Сарајеву, као једна од учесница програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини, а који се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој „Д4Д“ – пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицерске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Сања Хутерер је рођена у Сарајеву, гдје је завршила Медицински факултет и специјализацију  анестезије и интензивне медицине.

Пут је са малом дјецом из зараћеног Сарајева одвео у инострансво,  конктретно у Беч. Како наводи Сања почети од нуле није било лако, помогло јој је то што је гимназију завршила у Бечу и одлично говорила њемачки језик. Добра околност је била и та што је након поновљеног специјалистичког  испита из анестезиологије одмах добила посао специјалисте за анестезију те након тога у кратком времену пастала  консултант. Сања већ дужи низ година ради у Herz Krankenhaus болници у Бечу, а која је специјализирана за ортопедске захвате, нарочито за ендопротетику свих зглобова.

Сања је била једна од  првих доктора који су радили на иновативној методи регионалне анестезије (блокада живаца локалним анестетиком   вођеним под ултразвуком/ultrasound guided regional anaesthesia). Ова метода се примјењује како за анестезију потребну за оперативне захвате тако и за неке од терапија, а предност ове  анестезије је што се анестезира само одређени дио тијела, те опћа анестезија није потребна. Кардиоциркулаторно пацијенти су стабилнији него у опћој анестезији. По жељи пацијента може се дати средство за спавање, но међутим многи пацијенти желе пратити операцију на монитору или пак гледају fiлмове и слушају музику наводи Сања и додаје да постоји  могућност пласирања катетера перинеурално. Кроз тај катетер се аплицира локални анестетик те је могуће пролонгирати дјеловање нервне блокаде и тако омогућити безболност у току дужег временског периода. Истиче да је ова нова метода коју су развили у Бечу револуционарна  за анестезију обзиром да значајно редуцира трошкове операције, убрзава опоравак те омогућује ранији отпуст пацијента из болнице  и у међувремену се њена  примјена раширила по цијелом свијету.

Од 2005 године Сања је начелница одјељења за регионалну анестезију и терапију боли. Такође води едукацију и иновације за примјену ултразвука у регионалној анестезији. Предавања и радионице на тему примјене ултразвука је одржала у многим европским земљама и по цијелом свијету, али посебна јој је жеља била да ова  метода заживи у њеној домовини БиХ.

Због тога јој је нарочито драго да је кроз пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине било могуће организовати тродневни курс са предавањима, практичним вјежбама са ултразвучним апаратом, те и извести блокаду на пацијенту. Истиче да је први пут у Сарајеву изведен захват операције на мишићима надлактице у супраскапуларној блокади плексус брахиалиса изведеној уз помоћ ултразвука. Пацијент је у току захвата био будан, са тимом се шалио и није осјетио никакве болове нити за вријеме операције, а ни до контролног прегледа сљедећи дан, истиче Сања.

Сања је у могућности да својим колегама из Босне и Херцеговине као и колегама из других дијелова бивше  Југославије,  пренесе најновија сазнања директно из праксе обзиром да ради у болници у којој се годишње  изводи преко 6000 захвата регионалне анестезије под ултразвуком, те је и развој нових метода на том подручју изузенто добар и конструктиван.

Пренијети своје искусво и омогућити даљи развој за њу представља велико  задовољство због чега то и ради на добровољној бази. Баш због тог задовољства у размјени и преносу искуства те у сазнању какве плодове у развоју у БиХ то доноси, Сања би препоручила свима који су у дијаспори да се потруде да пренесу своје знање.