Рођена Сарајка, др. Сана С. Хећо млада је, предузетна жена са три звања, широким осмијехом и безусловном љубављу према свом родном граду и Босни и Херцеговини.

Сана Хећо, која је у Штокхолм стигла у избјегличком ратном валу у доби од четрнаест година, је шведска докторица медицине, британска специјалистица природне медицине и амерички raw food chef или кухарица сирове хране биљног поријекла. Ауторица је књиге „Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond“,  која је штампана у Сарајеву и промовисана на овогодишњем Сарајевском сајму књига у оквиру представљања аутора и издавача из дијаспоре под покровитељством Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

„Ово је уникатна књига на свјетском тржишту која обједињује три концепта – љековите аспекте природне хране биљног поријекла, орјенталну кухињу у артистичком рав фуд издању, као и аспект  културе социјализације који је дошао кроз ову културу и у нашу земљу“, казала је Хећо и додала да је књига илустрирана занимљивим причама из њеног мултикултуралног одгоја и искуства.

Сана је са сестром Амром Хећо сувласница издавачке куће Suhail Publishing у Штокхолму, чија је званична продукција стартала са Санином књигом  „Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond“.

Амра и Сана су хтјеле да ова специфична и висококвалитетна  књига буде урађена и штампана у БиХ са босанским тимом.

„Радиле смо са младим креативцима у области графичког дизајна, фотографије и штампе  којима смо дале шансу не само да добију посао кроз овај пројекат, него и да стекну ново искуство и знање кроз заједничку сарадњу, коју они другачије не би могли стећи на нашим просторима, јер овакав пројект никад прије није реализован у БиХ“, казала је Сана Хећо.

Циљ им је био подићи ниво креативности, знања, искуства и стандарда у области продукције књига које се баве овом теметиком, не само у БиХ него на свјетском нивоу. Зато је књига написана на енглеском, јер су њена порука, садржај и формат интернационалног, а не само локалног карактера.

„Orient Expressed“ садржи више од 100 најпопуларнијих рецепата из орјенталне кухиње (укључујући БиХ и Балкан) за слане и слатке делиције, супе, сокове, гдје смо успјели остварити аутентични изглед, текстуру и укус кроз модерне технике рав фуд кухиње, са додатном бенефицијом да ова храна није само ‘биохемијско гориво’ за ћелије, извор уживања за сва чула, него и лијек, због чега испуњава праву и пуну функцију хране“, рекла је Сана Хећо.

Како би овај холистички начин гледања на храну и здравље уопште приближила нашим грађанима, др. Хећо је недавно у Сарајеву отворила Plænty, центар за холистичко здравље, храну и рахатлук.  Овим новим пројектом она се нада да ће придонијети подизању свијести о важности враћања природи, природној исхрани и одрживом начину живота у циљу побољшања индивидуалног и колективног здравља у нашој земљи.

За све информације  о књизи посјетите www.suhailpublishing.com, a za Plænty посјетите www.plaenty.com ili plaenty_bih na Instagramu ili @plaenty na Facebooku.22