Застава Босне и Херцеговине истакнута испред универзитета у Гетеборгу привукла је пажњу босанскохерцеговачке јавности. На овом дивном призору који је многе обрадовао можемо захвалити др. Мајди Мехмедовић, Зворничанки која је прије неколико дана одбранила докторску дисертацију на Медицинском факултету Sahlgrenska Akademin у Гетеборгу.

Жељела сам сазнати више о Мајди, њеном поријеклу, одрастању, образовању…, а она је пристала своју животну причу подијелити са нама и вама.

– Мама, млађи брат и ја смо из Зворника избјегли у Аустрију почетком рата у БиХ, одакле смо се преселили у Њемачку. Са оцем, који је у међувремену био у логору Батковић код Бијељине, коначно смо се спојили 1996. године у Шведској. Одрасла сам у Ореброу, а тренутно због завршетка доктората живим у Гетеборгу, прича нам Мајда која за себе, с обзиром на то да је живјела у неколико земаља, каже да је свјетско дијете. Међутим, мир и сигурност је породица Мехмедовић осјетила тек доласком у Шведску.

Знање и школовање су најбитнији, говорили су мама Ризафета и бабо Алија својој дјеци, а с обзиром на то да су избјеглице, морали су се додатно борити. Срећом, у Шведској то и није тешко јер ова држава пружа бесплатно школовање свим својим грађанима. Тако је и Мајда остварила свој сан.

– Ја сам радознале нарави, и још као дјевојчица у Зворнику сам жељела да будем љекар. Овај циљ се одржао кроз школовање, па је тако моја љубав према хемији и биологији у гимназији ојачала. За мене је природа и поријекло живота на нашој планети велико чудо које желим да схватим. Сваки детаљ ме интересује – како то да ми дишемо, да живимо, како то да ДНК одлучује све, прича др. Мехмедовић која је изабрала студиј молекуларне биологије на Лунд Универзитету у јужној Шведској.

Стекла је огромно знање студирајући медицинске предмете, биохемију, целуларну биологију, молекуларну и тумор биологију, итд. Међутим, магистрирати није било довољно – наша саговорница је одлучила и докторирати. Тако је Мајда стекла 12 година радног искуства и пет година студирања.

– Медицина је огромно подручје науке. Да бисмо ми имали предност коју данас имамо у лијечењу разноврсних болести, прије свега морамо разумјети процесе иза њих. Јер лијека нема без истраживања и науке, истиче она, па додаје:

– Током студирања, радила сам у двије различите групе истраживања. На Универзитету Лунда сам радила магистарски рад у групи која је имала интерес за маларију и афричку болест спавања, на одјељењу молекуларне биофизике. Послије тога сам провела неколико мјесеци у Јужној Африци, гдје сам радила експерименте с разноврсним потенцијалним лијековима. Наставила сам студије још једну годину у лабораторији на Stockholm Универзитету, на одјелу биохемије и биофизике, и одрадила још један магистарски рад. Циљ је био биохемијски истражити који протеини постоје у роду бактерија микроплазме, као што је туберкулоза, да би се могли наћи потенцијални лијекови за њих.

На крају сам свој докторат уписала на Медицинском факултету Sahlgrenska Akademin Универзитета Гетеборг, на одсјеку Медицинске биохемије и целуларне биологије, у области Медицинске науке.

Докторску дисертацију је радила у групи професорице Мариа Фалкенберг, која дјелује у пољу разумијевања организованости и функционисања ДНК у органели митохондрије.

Много је тога непознато о систему у митохондријама, истиче наша саговорница, али огромно задовољство било је радити са професорицом Фалкенберг која је у овој бранши изузетно успјешна.

Када је ријеч о плановима за будућност и професионалним амбицијама, др. Мехмедовић нам открива како је отворена за различите опције.

– Двоумим се да ли да наставим са истраживањем у академском смјеру или да идем путем индустрије. Ако изаберем академију, онда бих жељела да наставим истраживање у смјеру лијечења карцинома. С друге стране, могу наставити истраживање у индустрији, рецимо, у Астра Зенеки, Фајзеру, Модерни, које су сада широј јавности познате као произвођачи вакцина против Ковид-19. Остаје да видимо, открила нам је Мајда, истовремено и Босанка и Швеђанка, што доказује и двојно држављанство које посједује.

Љубав према домовини није престала, па је као дијете похађала Босанску школу у Шведској, културно-умјетничко друштво у бх. удружењу у Оребру и хор илахија и касида у Исламској заједници Оребро.

Истиче како јако воли Шведску, земљу која је њој и њеној породици отворила врата, али упркос чињеници да је у домовини живјела само седам година – крв је вуче домовини и душа зна одакле је.

– Имам жељу да на неколико мјесеци преселим у БиХ. Желим упознати своју домовину, поријекло, хисторију и културу на домаћем подручју, обићи наше градове, планине, језера. Поносна сам на своје поријекло, моју лијепу и пркосну БиХ, закључила је др. Мајда Мехмедовић.

Извор: Моја BiH.