Др. Махира Тановић са адресом боравка у Сједињеним Америчким Државама је била  ангажована у Кантоналној болници “Др Сафет Мујић” Мостар, као једна од учесница програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини, а који се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ („D4D“) – пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швajцaрске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP) и Међународном организацијом за миграције (IОМ).

Др. Тановић је дипломирала на Медицинском факултету Универзитета у Сарајеву. Из Мостара у  Сједињене Америчке Државе отишла је са породицом током рата. Др. Тановић је пластични хирург у  „Lake Success“ у Њујорку и власница приватне љекарске праксе за пластичну и реконструктивну хирургију у Њујорку, а чланица је и Босанскохерцеговачко-Америчке академије умјетности и наука (BHAAAS).

У току јуна ове године у Кантоналној болници у Мостару, др. Тановић је, заједно са својим колегама, обавила бројне операције реконструкције дојке након карцинома, урођених дефеката шаке као и расцјепа усне и слично. Неке од услуга реконструкције у оперативном третману пацијената које је обавила до сада нису ни пружане у Кантоналној болници у Мостару.

Поред наведеног, др. Тановић је одржала курсеве за специјализанте са смјера хирургије, ортопедије и максилофацијалне хирургије те на тај начин настојала да пренесе своје стечено знање и искуство из САД-а.

Мишљење докторице Тановић је да у БиХ не недостаје памети, па ни струке. Сматра да љекари у БиХ имају и струку и памет, али не и потребне услове и средства за рад, стога сматра да је рад њених колега у БиХ подцијењен због чега се и пацијенти налазе у незавидном положају.

Стотине хиљада грађана БиХ данас живе широм свијета. Међу њима су бројни стручњаци различитих профила. Др. Тановић сматра да су потребна системска рјешења како би тај рудник злата био боље искориштен за добробит БиХ и њених грађана.