Др. Дамир Новосел одржао је 20. октобра 2018. године у Тузли предавање студентима и стручњацима из области електротехнике о теми  „Индустријски трендови и иновације за електрични систем будућности“, у оквиру активности преноса знања из исељеништва у јавни сектор у Босни и Херцеговини коју спроводи Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине у сарадњи са партнерима.

Завршио је Елекротехнички факултет у Тузли, а магистрирао је на Елекротехничком факултету у Загребу. Др. Новосел је потом докторирао електротехнику на Државном универзитету Mississippi (гдје је био Fulbright стипендиста). Био је запослен у АББ-у као потпредсједник за аутоматизацију и као предсједник КЕМА Консултинг за Пренос и Дистрибуцију. Он је оснивач и предсједник једне од водећих компанија у технологији, коунсултовању и тестирању, Quanta Technology, члан је Америчке академије инжињера, био је предсједник IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers-Институт електричких и електроничких инжињера), PES (Power and Eenergy Society – удружења енергетских инжињера), 2015. године је изабран за најистакнутијег инжињерског сарадника на Државном универзитету Mississippi и ванредни је професор електротехнике на универзитету North Carolina. У богатој биографији др. Новосела наведено је и да је био потпредсједник техничких активности (2011-2012) и члан IEEE-овог Одбора за стандарде. Он је, такође, члан Америчког одбора ЦИГРЕ и добитник је награде CIGRE Attwood Associate. Власник је 17 америчких и међународних патената, а објавио је више од 140 чланака у „Трансакцијама“, часописима и зборницима, и учествовао је у припреми пет књига.

Са др. Новоселом разговарали смо у Сарајеву, неколико сати прије његовог повратка у Сједињене Америчке Државе, a послије  уводног предавања које је одржао на Конференцији IEEE-а  “Innovative Smart Grid Technologies“ за Европу, коју је посјетило око 400 људи из цијелог свијета.

„Тридесет година живим у Сједињеним Америчким Државама и посљедњих година сам сарађивао са одређеним институцијама у Хрватској, а сада сам имао прилику бити ангажован у мојој домовини Босни и Херцеговини и због тога сам јако сретан и задовољан“, казао нам је др. Новосел и додао да је активност преноса знања за њега изузетна прилика да дио стеченог знања и искуства врати Босни и Херцеговини.

„И опет ћу да се вратим на предавање одржано у Тузли, гдје сам са студентима и стручњацима из области електротехнике разговарао о изазовима и приликама са којима се суочавају, али и нуде  модерне електричне мреже и како трендови и иновације у индустрији могу обликовати будућу мрежу. Учесници предавања посебно су били заинтересовани за развој ефикасније, поуздане и економичне производње енергије из обновљивих извора, технологију складиштења енергије, надзорне, заштитне, аутоматизационе и контролне уређаје који нуде значајне могућности за остварење одрживе енергетске будућности“, рекао је др. Новосел.

Свјестан је, како каже, да све идеје које има, а које могу бити примјењиве у Босни и Херцеговини у области његове експертизе, није могуће одједном  реализовати, али треба радити корак по корак и управо би размјена знања могла бити основа за развијање даље сарадње са институцијама и јавним установама у Босни и Херцеговини.

Питали смо га, уз пренос знања, који би били сљедећи кораци за побољшање пословне климе уопште у Босни и Херцеговини?

„Инвестирање у пројекте веома је важан сегмент за економију Босне и Херцеговине. Волио бих у будућности да отворим компанију у Босни и Херцеговини и да учиним још један корак за развој економије“, рекао је др. Новосел и додао да је Босна и Херцеговина пуна талената којим треба обезбиједити додатна знања, а он би волио да студенте из Босне и Херцеговине доведе на додатну едукацију у Сједињене Америчке Државе.

У контексту младих, неизбјежно је било тражити коментар др. Новосела на све масовнији њихов одлазак из Босне и Херцеговине.

„У овом тренутку не могу да понудим никакво рјешење. Миграције су тренд у свијету и то је немогуће зауставити, али је могуће стварати пословну и научну атмосферу у држави да би се млади који данас одлазе из било којих разлога, враћали у своју земљу богатији за нова знања и искуства“, рекао је др. Новосел и у том контексту додао да у дијаспори и сада постоји интересовање за Босну и Херецговину које треба користити и у преносу знања, али и у инвестирању у различите пројекте.