Огњен Гајић, љекар специјалиста за интензивну његу и болести плућа на престижној клиници Маyо у Сједињеним Америчким Државама за Н1 је говорио о новим сазнањима о Kовиду-19.

Како нам је рекао др. Гајић, он се нада да не би требало да дође до такозваног колапса здравственог система ни у САД, гдје се налази он, као ни у Босни и Херцеговини.

“Ово је заједнички непријатељ и уз поштовање мјера и добру организацију и договор мислим да се то може и треба избјећи“, истакао је.

За Н1 је говорио и о савјетима лијечења новог корона вируса код куће.

“Ово је вирусна упала плућа, вирусно обољење, за које нема специфичног лијечења за кућно лијечење. Најважније је да се обара температура, парацетамол и слично, да се пије довољно текућине, да се пази на развој опаснијих знакова, односно ако би дошло до развоја отежаног дисања, губитка свијести, било каквих симптома тежих, обавезно се мора јавити љекару, јер је могуће да ће особи бити потребан кисеоник“, рекао је.

Нагласио је и како се доста научило о Ковиду-19 те да су резултати бољи свуда у свијету, као и да је смртност смањена.

“Научили смо шта не треба радити – то је важније него остало. Антивирусни лијекови у почетку код тежих болесника у болници, у интензивној њези, имају мало дејство да се смањи дужина трајања болести. Не смањују смртност, али имају одређено дејство. Даље, стероиди, дексаметазон који се даје у свим болницама у БиХ, који је важан код оних пацијената којима је потребан кисеоник у малој дози без споредних ефеката, зна се да смањује смртност. Велике концентрације кисика могу да одржавају теже болеснике“, казао је.

“Два од три болесника не могу да се лијече само са неиванзивном вентилацијом, него морају да се интубирају. Уз одличну његу за коју треба седам до десет дана, резултати нису катастрофални као на почекту. Више од половине се опорави и од оних најтежих којима је потребна интубација. На обичном одјељењу та скрб може да буде једна сестра на четири болесника, могу се дати кисик, стеориди, физикална терапија, и тако даље. У јединици интензивног лијечења, ту је третман комплекснији и они који су на неинвазивној вентилацији или који требају да се интубирају, стандард је да буде једна сестра на једног болесника. Важно је да сестре и цијели тим буду уиграни“, истакао је.

Рекао је и како се то може радити и у БиХ.

“Колега Ковачевић у Бањалуци има одличну опскрбљену екипу и знам уско сарађујем с њима, као и колеге у Мостару. Колега Ковачевић је у контакту са колегама у Општој болници да помогне да се развије то одјељеје интензивног лијечења, сада када су почели да примају болеснике“, казао је др. Гајић за Н1.

Видео мозете погледати овдје.

Преузето: БХАААС