Босански културни центар у Финској (БКЦ), у сурадњи с Удружењем логораша у Финској, организовао је семинар “Босанци у Финској 2030. године”, како би покушали окупити дио бх. грађана у Финској с нагласком на образовану омладину, те разговарати о стратегији очувања бх. културе с још бољом интеграцијом у финско друштво.

Учесници су заузели своја мјеста, а семинар је започео у тачно договорено вријеме. Након поздрава и добродошлице од стране организатора, присутнима се путем видео линка обратила амбасадорица Босне и Херцеговине у Шведској Елвира Дилберовић, која је присутне упознала с актуалностима из Амбасаде. Почасни гости Кирсти Шпехар и Пирјо Шехић обратили су се, на још увијек добром босанском језику, подсјећајући на историју доласка првих бх. грађана у Финску, тек ослобођени из логора, како би створили прву бх. организацију у Финској, као и помоћи у повратку након рата у Босни и Херцеговини.

Сљедећи почасни гост испред Савеза бх. удружења у Шведској Мухамед Мујакић представио је Савез и организирање наших грађана у Шведској, која се помно пратила, јер се бх. грађани у Финској желе боље повезати са Шведском. Након тога представиле су се присутне организације из Финске, које су наставиле с представљањем тренутне ситуације бх. грађана у Финској кроз пројект “Босанци у Финској 2030. године”.

Водитељ пројекта Неђад Јакуповић подсјетио је да је због пандемије овај семинар одгођен те да се требао одржати пуно раније. Но, пандемија и забрана окупљања искориштени су за што бољу припрему семинара и још бољу анализу тренутног стања наших грађана у Финској, јер не можемо планирати будућност ако немамо реалну слику садашњости. БКЦ је припремио документ “Босанскохерцеговачки грађани у Финској – анализа стања”, темељен на службеним подацима и чињеницама, који ће бити објављен. Из документа се може закључити да дијаспора из бивше СФР Југославије прије није ни постојала у Финској – први досељеници били су бх. грађани који су протјерани тијеком агресије на БиХ у раздобљу 1992.-1995. године, а опћенито дијаспора и усељеници појам су новијег датума у Финској, негдје ’90 -их. Грађани Финске, чији матерински језик није фински, чине око 8% укупног становништва Финске од 5,5 милијуна, а од укупног броја досељеника бх. грађани чине 1%, па су бх. грађани у мањини. Број бх. У Финској живи око 3.500 грађана, првенствено Бошњака, те неколико стотина Срба и Хрвата. Документ такође показује да је добна структура наших грађана повољна јер је већина млада, да је стопа запослености добра, а интеграција у финско друштво на завидној разини. Из документа се може уочити да активних бх. организација нема пуно, а било би добро повећати број ученика у настави босанског језика у финским школама. Истакнуто је да је “Бх. грађани у  Финској 2030. године” заправо план Б, а план А повратак у матицу Босну и Херцеговину.


У Финској, бх. грађани су мањина у мањини / БКЦ Финска

Након обраћања гостију, представљања организација и пројекта услиједила је пауза за ручак на којој су се нудили босански специјалитети. Након ручка настављен је рад у групама, на различите теме везане за бх. грађане у Финској. На крају је направљен записник с приједлозима будућег рада у којем су, између осталог, пронашли сљедеће приједлоге: увезати бх. грађане у Финској у неку бх. мрежу или Савез, више се повезати са Шведском и са БиХ, покушати више активирати бх. младе, рад на афирмацији босанског језика и културе, као и на сурадњи постојећих бх. организација и да наша стратегија мора бити проширење, а не смањење.

Потребно је боље увезивање са Шведском / БКЦ Финска

– Да бисмо опстали, морамо бити јаки, а јаки смо онолико колико смо сложни, порука је коју су судионици послали.

На крају семинара присутни су могли погледати изложбу слика на тему “Босна” умјетника из Хелсинкија Мирзе Чизмића, а дружење се наставило уз глазбу до касно у ноћ. На семинару је судјеловало 85 особа, а остали су семинар пратили путем интернета. Организатори се захваљују свима који су судјеловали у овом пројекту, све је учињено на добровољној бази и организација је била на завидној разини.

Недад Јакуповић – Босански културни центар у Финској – БКЦ

Преузето: МојаБиХ