Другог дана конференције на тему „Значај дијаспоре за Босну и Херцеговину“ одржана је радионица за представнике исељеништва на тему „Умрежавање дијаспоре и међусобна комуникација” и “Финансирање организација дијаспоре у земљама пријема”.

У првом дијелу радионице коју је водио Михаел Невсон, „Mobility & Human Development Specialist“ (IOM) обрађена је тема умрежавања дијаспоре и међусобна комуникација.

Такођер су представљени примјери организовања и умрежавања дијаспоре у Италији, Швицарској, Њемачкој и Данској, али и учесници из других земаља су говорили о успјешним примјерима у својим организацијама.

У другом дијелу радионице госп. Невсон, је презентирао на тему финансирања организација дијаспоре у земљама пријема и самоодрживост, те су представљена четири модела финасирања која се најчћешће користе у свијету, након чега се отворила расправа и учесници су изнијели и примјере финансирања својих организација.

Учесници конференције су једногласног става да је овакав вид окупљања дијаспоре изузетно користан и поздравили су напоре Министарства за људска права и избјеглице БиХ ка интензивирању сарадње са исељеништвом у свим сегментима на обострану корист.

ФОТО: UNDP БиХ (Имрана Капетановић)