Федерални штаб цивилне заштите одлучио је данас да држављани Босне и Херцеговине приликом уласка у домовину неће морати провoдити вријеме у 14-дневној самоизолацији. Ово је за портал Клиx.ба потврђено из Федералне управе цивилне заштите чиме је за све граничне прелазе употпуњена ранија одлука донесена у Републици Српској.

Подсјетимо, исту одлуку данас је донио и Штаб за ванредне ситуације Републике Српске, а односи се на мјере кућне изолације од 14 дана за све грађане који уђу у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза на територији РС-а.

Федерални санитарни инспектор, до укидања ових мјера, био је обавезан да свим лицима који улазе у Босну и Херцеговину изрекне рјешење о стављању под здравствени надзор и ограничавање кретања у трајању од 14 дана.

Од мјера здравственог надзора и ограничавања кретања били су изузети возачи у међународном транспорту, машиновође, пилоти и кабинско особље, особе у пограничном кретању, прекогранични радници и тешко обољеле особе (и њихова пратња) које су ишле на лијечење или се враћале са лијечења.

Одлука о самоизолацији за држављане БиХ донесена је у оба ентитета недуго након што је број случајева заразе коронавирусом почео расти у другој половини марта.