Овогодишње обиљежавање једног од најважнијих празника БиХ одржано је у Ослу, Драммену, Ставангеру…

И ове године, Босанци и Херцеговци који живе у Норвешкој, пригодним свечаним манифестацијама су обиљежили Дан државности Босне и Херцеговине, 25 новембар.

ОСЛО

Централна академија је уприличена у Ослу, у великој дворани Куће литературе (Литтературехусет).

image

Фолклорна група “Дукат”/ Фахро Коњхоџић

Уз пригодна обраћања, посебну пажњу су привукли наступи дјеце, полазника омладинске школе “Јабука”, који су својим рецитацијама одушевили присутну публику и били награђени бурним аплаузом. Ништа мање позорности су добили и припадници фолклорне групе “Дукат” и вокалне групе “Искре”, које дјелују у склопу “Института севдаха”.

image

Посебну пажњу су привукли наступи дјеце/ Фахро Коњхоџић

У садржај ове свечаности су укључена и пригодна обраћања. Тако се, у име Амбасаде Босне и Херцеговинеу Ослу, присутнима обратила Јелена Арифи Кекетовић, отправник послова. У име организатора ове свечаности Савеза удружења грађана БиХ у Норвешкој, присутне је поздравила Мина Хајдаревић. Водитељ и домаћица ове пригодне свечаности је била Анеса Меденхоџић.

image

Вокална група “Искре”/ Фахро Коњхоџић

Овогодишње обиљежавање једног од најважнијих празника БиХ у Ослу је искориштено да се ода признање активистима за њихов допринос у раду Савеза, а посебно на афирмацији вриједности и очувању традиције домовине. Та признања су добили професорица Лариса Лара Хајдаревић и Шукрија Мехољић, архитекта (ДИА) и карикатурист.

image

Признања за Ларису Хајдаревић, Миралема Бећировића и Шукрију Мехољића/ Фахро Коњхоџић

У образложењу за признање професорици Лариси Хајдаревић се каже да јој се, у име грађана Босне и Херцеговине у Норвешкој, захваљује за посвећен и предан рад на очувању и промоцији матерњег језика, за дугогодишњи допринос у образовању младих нараштаја, повезивању грађана БиХ у Норвешкој као и очувању друштвених, културних и традицијских вриједности народа Босне и Херцеговине.

Немјерљив је допринос господина Шукрије Мехољића у чувању колективног и перманентног памћења на стравичан злочин који се десио у БиХ, а који је кулминирао геноцидом у Сребреници. Његови радови и текстови се редовно објављују у босанскохерцеговачким и норвешким медијима. Његова борба се одвија на специфичан начин: он скреће пажњу свеколике јавности на сјећање на геноцид у Сребреници и на стравичне злочине у другим дијеловима домовине крарикатуром без ријечи. Те своје карикатуре је објавио у три књиге на босанском и енглеском језику, а велики дио је објављен и у норвешким новинама.

image

Детаљ са манифестације у Ослу/ Фахро Коњхоџић

Овом приликом је додијељено још једно признање, овога пута за Миралема Бећировића, дугогодишњег активисту и предсједника Савеза удружења грађана БиХ, које тренутно обавља функцију замјеника актуелног предсједника Савеза. Нити једна манифестација, нити било која друга активност није могла бити организована без ангажмана и велике помоћи Миралема Бећировића, дословце у свих тридесетак година боравка бх. популације у Норвешкој!

ДРАММЕН

Поред пригодне свечаности у Ослу, сличне манифестације су организоване и у другим мјестима у Норвешкој.

image

Дан државности БиХ у Драммену: Резак Хукановић/ Фахро Коњхоџић

Тако је у мјесту Драммен, њихово Удружење грађана приредило сличну манифестацију. У склопу њхове манифестације је уприличена промоција књиге “Десета врата пакла”. Овом приликом су присутни могли чути сјећање аутора Резака Хукановића на страхоте које је овај Босанац и колега новинар преживио у логорима Мањача и Омарска.

И на овој манифестацији су додијељена признања активистима Елвани ГушићСенади Дураковић и Амиру Џаферију. У наставку манифестације присутне је забављао Амер Хаџиахметовић.

image

Сенада Дураковић и Амир Џафери са предсједником Мухамедом Мујкановћем/ Фахро Коњхоџић

СТАВАНГЕР

У мјесту Ставангер је уприличен сусрет и промоција књиге Едхије Хаџимушић Махић, “Један је завичај срца”.

И у многим другим удружењима су организоване броје пригодне манифестације обиљежавања Дана државности Босне и Херцеговине.

Извор: МојаБиХ