ФОТО: Фена

Начелник Општине Сански Мост Фарис Хасанбеговић поносан је на економски развој те општине и истиче да је за локалне власти најзначајније инвестирање и отварање радних мјеста

– Општина Сански Мост биљежи напредак у развоју економије, све више је фирми, страних инвестиција. Покретач тих инвестиција јесу становници тог подручја, који живе у дијаспори. Није све сјајно, није лако, али покушавамо – каже у разговору за Фену.

Начелник Хасанбеговић наглашава да су управо људи из дијаспоре допринијели доласку страних инвеститора.

Више од 90 одсто укупне привреде Санског Моста настало је, каже, на знању и капиталу људи из дијаспоре који су се након ратних дешавања одлучили вратити у свој град и покренути бизнис, а већ постојећа искуства и партнерске везе с иностранством омогућили су им олакшан пласман и извоз ван БиХ и управо те извозне фирме чине окосницу локалне привреде.

– Посљедњи примјер је фирма у Санском Мосту која ће запошљавати око 200 радника. Њемачки инвеститор препознао је наш потенцијал, а довели су га људи поријеклом из Санског Моста. Они су запосленици исте фирме у Њемачкој – прича начелник.

По његовим ријечима, за носиоце локалне власти приоритет је развој општине Сански Мост.

– На услузи смо свима који желе инвестирати у Сански Мост. Рјешавамо проблеме који и нису у нашој надлежности. Није нам то тешко. Све, само да нам дође инвеститор који ће овдашњем становништву омогућити сигуран посао и добра примања – прича он.

Како истиче Хасанбеговић, Општина Сански Мост не тако давно финансирала је и отварање 44 радна мјеста, с просјечном платом у Федерацији БиХ.

У партнерству с УНДП-ом кроз Пројекат општинског околишног и економског управљања (МЕГ), у ту сврху Општина је обезбједила кроз буџет за 2018. више од 200.000 КМ и та пракса и сарадња се наставља и у овој години.

– Судећи по свему томе, Општина Сански Мост је добар партнер, резултати су видљиви – казао је.

Одлазак младих људи један је од проблема који брине како државу Босну и Херцеговину, тако и локалне власти у Санском Мосту. Начелник Хасанбеговић каже да ће државе Европске уније, због недостатка радне снаге, и даље покушавати да привуку што више радника из средина попут Босне и Херцеговине.

– Морат ћемо изналазити рјешења за тај проблем, у складу са нашим могућностима. Да будемо атрактивнији посебно младима, да остану у Босни и Херцеговини. То је тежак посао. Ипак, морамо се трудити јер тамо гдје нема становништва, нема ни економије. Морамо се суочити с тим проблемом, најозбиљније – истакнуо је.

Општина Сански Мост реализовала је бројне пројекте у оквиру развојних програма међународних институција и организација. Током прошле године, по броју таквих пројеката, та општина била је међу водећима у Босни и Херцеговини. Сарадња је и настављена.

Општина Сански Мост успјешно имплементира и пројекат ”Дијаспора за развој”, такође у партнерству Владе Швицарске и УНДП-а. Тако је у три године, кроз четири пројектне активности, у сарадњи са дијаспором и локалним привредницима успјешно провела трансфер знања и технологија кроз стручну обуку за дефицитарна занимања. Тиме је директно отворила више од 40 нових радних мјеста у металопрерађивачкој индустрији.

Заједно са општинама Тешањ и Жепче, Сански Мост проглашен је крајем прошле године за најуспјешнију јединицу локалне самоуправе у Пројекту општинског околишног и економског управљања (МЕГ), који финансира Влада Швицарске, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Признања за успјешну сарадњу на пројекту МЕГ тада су додијељена за 18 партнерских јединица локалне самоуправе (општина и градова) у БиХ.

Пише: САНДА ХРКИЋ

ИЗВОР: Slobodna-bosna.ba