Домаћи привредници о пројекту “Дијаспора за развој”

Ова иницијатива не само да осигурава основу за networking, који је у пословном свијету постао императив за експанзију бизниса, него доприноси и унапређењу конкурентности кроз размјену знања

Дијаспора се показала као битан инвеститор за развој наше земље. Тако су сектори пољопривреде, ИТ-а, производње намјештаја, енергетике… постале веома перспективне индустрије у које наши грађани који живе и раде ван Босне и Херцеговине континуирано улажу.

Међутим, недавно урађена студија IOM-а под називом “Maximizing the Development Impact of Migration-Related Financial Flows and Investment to Bosnia and Herzegovina” показала је да је од 26% грађана из дијаспоре који су спремни инвестирати у БиХ, њих свега шест посто то и реализовало.

Један од разлога је и то што наша земља није имала стратешки приступ повезивања дијаспоре сa БиХ.

Стога је Министарства за људска права и избјеглице БиХ креирало стратешку политику за сурадњу с нашим грађанима који живе и раде у иностранству. Један од најзначајнијих пројеката те стратегије је „Уврштавање концепта миграције и развоја у релевантне политике, планове и активности у Босни и Херцеговини: Дијаспора за развој“.

Овај пројект, који поред Министарства за људска права и избјеглице БиХ представља заједничку иницијативу Владе Швицарске, Развојног програма Уједињених нација (UNDP) и Међународне организације за миграције (IOM) у Босни и Херцеговини, увелико доприноси развоју наше земље, те јача капацитете државних институција на различитим нивоима власти за сарадњу с исељеништвом.

Пројект има за циљ повећати социоекономске прилике и перспективе за људе у БиХ те унаприједити њихову егзистенцију кроз снажнији ангажман дијаспоре.

Стратешко улагање

Пројект «Дијаспора за развој» увелико омогућава и домаћим привредницима да прошире своја тржишта ван БиХ, те да кроз усвајање нових знања и вјештина, побољшају своје услуге и производе.

«Ова иницијатива не само да осигурава основу за „networking“, који је у пословном свијету постао императив за експанзију бизниса, него доприноси и унапређењу конкурентности кроз размјену знања. Проширењем пословања бх. компанија појавит ће се потреба за отварањем нових радних мјеста, а дугорочни раст запослености допринијет ће јачању економије. То значи да ова иницијатива не само да има позитивно дјеловање на пословање домаћих компанија, него је за очекивати да ће донијети и позитивне промјене на економију БиХ», казала је Маша Чампара менаџерица фирме «еПицентар” из Сарајева.

Директор фирме “Оникс” из Мостара Амир Незирић сматра да се сарадња с дијаспором свела на минимум јер се од њих до сада очекивало једино да шаљу новац у БиХ, а не и да стратешки улажу у привреду.

«Кроз такву минималну и неструктурирану сарадњу могућности те сарадње су веома мале, иако за Босну и Херцеговину ту постоји огроман потенцијал. Пројектом Дијаспора за развој се управо једним дијелом искориштава тај потенцијал, који би требао водити ка побољшању сарадње и унапрјеђењу економских прилика у држави. С тог аспекта пројекат доста значајан, а с обзиром на то да укључује различите трговинске коморе, стручна удружења, међународне институције и организације, цијела иницијатива добива већи кредибилитет и осигурава боље резултате»,

С овом констатацијом слаже се и Соња Гаврић, шеф комерцијале компаније “Мегадрво” из Бијељине која напомиње да утицај бх. дијаспоре на социо-економски развој наше земље има велики потенцијал у погледу доприноса повећању друштвеног благостања кроз вањскотрговинску размјену, инвестиционе активности и бројне друге начине повезивања националних економија.

«Представници дијаспоре који су везани за земљу поријекла и настоје увећати њену развојну моћ, у могућности су директно помоћи стварању пословних контаката и веза који могу резултовати успјешним партнерствима», казала је Гаврић.

Свјесни важности повезивања домаћих пословних људи и привредника из дијаспоре, имплементатори пројекта «Дијаспора за развој» недавно су организовали «Пословни форум» у Цириху који је реализован с циљем унапређења економске сарадње и промоције извоза БиХ на тржишту Швицарске.

На овом важном пословном догађају учествовало је око 20 угледних бх. компанија, које нуде услуге пројектовања, грађења и опремање стамбених, угоститељских и пословних објеката као и других производа за грађење и опремање. Они су имали прилику да презентују своје производе и услуге те да се остваре пословни сусрети с привредницима из  Швицарске, Њемачке и Аустрије и договоре дуготрајна пословна партнерства.

«Идеја о организовању Пословног форума представљала је одличан одговор на изазове које намеће савремено тржиште, а који захтијевају проактивано ангажовање тржишних учесника у упознавању тржишних прилика. Имајући у виду чињеницу да дрвопрерађивачки сектор има значајно учешће у спољнотрговинском промету наше земље, потребно је и даље радити на одрживом развоју овог сектора кроз улагања и подстицаје. Пословни форум у оквиру пројекта ,,Дијаспора за развој“ прави је примјер активне мјере подршке развоју овог сектора», казала је Гаврић.

Проширивање сарадње

«Иницијативе као што је ова засигурно доприносе видљивости БХ компанија и њихових производа, отварање већих могућности на новим тржиштима, директном повезивању с потенцијалним партнерима и купцима, те самим тим и повећању производње и продаје. Сматрам да бх. привредницима може користити помоћ при унапрјеђењу видљивости, односно промоцији на страним тржиштима, организовање сусрета привредника из Босне и Херцеговина у нашој земљи, унапрјеђење сарадње с трговинским коморама, те константном раду на смањењу дажбина, кроз промјене и унапријеђења законодавног оквира», сматра Незирић.

Многе фирме су већ осјетиле одређене бенефите проведбом пројекта “Дијаспора за развој”, првенствено проширивањем сарадње са привредницима из дијаспоре. Тако је фирма «еПицентар», са сједиштем у Сарајеву, која  запошљава 40 младих људи и управља с медијским кампањама за клијенте искључиво на америчком тржишту, искористила је ову иницијативу како би ојачала своје продајне капацитете.

«С обзиром на то да у оквиру иницијативе Дијаспора за развој проводимо и властити пројекат “Експанзија специјализованог продајног тима”, већ смо осјетили јасне бенефите са завршетком прве фазе пројекта. У будућности очекујемо проширење сарадње с постојећим клијентима кроз понуду додатних услуга, као и почетак сарадње с новим клијентима. Ако све буде ишло по плану с имплементацијом пројекта, наша компанија планира и запошљавање нових особа усљед проширења посла. Ускоро очекујемо закључење уговора с првим новим клијентом, а убрзо након тога се надамо и потписивању уговора с новим клијентима с којима смо се упознали и повезали у  Њујорку, каже Маша Чампара из фирме «еПицентар”.

Треба напоменути да је у оквиру пројекта “Дијаспора за развој, а с циљем повећавања доприноса дијаспоре економском развоју БиХ, отворен и Јавни позив за подношење приједлога пројеката за додјелу бесповратних средстава, у сврху преноса знања и вјештина дијаспоре.

У оквиру овог позива, који остаје отворен до утрошка свих средстава, до сада је подржано 13 пројеката који имају за циљ да утичу на бољу продуктивност компанија, повећају извозне могућности и подрже раст пословања кроз сурадњу с дијаспором.

Велика већина подржаних компанија долази из прерађивачког сектора. Тако заједничка иницијатива пет приватних компанија из металског сектора је резултирала у развојну иницијативу, кроз коју ће се повећати производни капацитети и конкурентност судионика из БиХ користећи знања и вјештине дијаспоре.

“Стратешко увезивање и сарадња омогућит ће нама и нашим партнерима да кроз продуктивне пословне везе с дијаспором ојачамо наше присуство на западноевропском тржишту“, казао је директор предузећа “Техносервис” из Лакташа Драгомир Јокић.

Дијаспора је од 1998. године до данас уложила око 20 милијарди еура у БиХ, али је већина тог новца употријебљена као помоћ родбини. Сада пројекат “Дијаспора за развој” омогућује дијаспори да свој новац стратешки инвестирају у БиХ и осигурају бенефите, како за себе, тако и за привреду БиХ и у томе очигледно биљежи добре резултате.

РЕКЛИ СУ…

Драгомир Јокић, директор предузећа “Техносервис”, Лакташи

  • Стратешко увезивање и сарадња омогућит ће нама и нашим партнерима да кроз продуктивне пословне везе с дијаспором ојачамо наше присуство на западноевропском тржишту.

Маша Чампара, менаџерица фирме “еПицентар, Сарајево

  • С обзиром на то да у оквиру иницијативе Дијаспора за развој проводимо и властити пројекат Експанзија специјализованог продајног тима, већ смо осјетили јасне бенефите са завршетком прве фазе пројекта. У будућности очекујемо проширење сарадње с постојећим клијентима кроз понуду додатних услуга, као и почетак сарадње с новим клијентима. Ако све буде ишло по плану с имплементацијом пројекта, наша компанија планира и запошљавање нових особа усљед проширења посла. Ускоро очекујемо закључење уговора с првим новим клијентом, а убрзо након тога се надамо и потписивању уговора с новим клијентима с којима смо се упознали и повезали у Њујорку.

Амир Незирић, директор фирме “Оникс”, Мостар

  • Оникс доо. Клесарство Незирић је компанија која послује углавном у региону, и неколико земаља западне Европе, стога је наш циљ проналазак нових тржишта за наше производе и услуге. Оно што бисмо жељели видјети као резултат овог пројекта је проналазак барем неколико потенцијалих купаца и партнера на тражишту Швицарске, Аустрије и Њемачке, али истовремено очекујемо и стварање нових партнерстава са компанијама из Босне и Херцеговина. Сматрам да овај пројекат може користити бх. привредницима за унапријеђење видљивости, односно промоцији на страним тржиштима, те организовање сусрета привредника из сектора „housinga“ из Босне и Херцеговина у нашој земљи.

Соња Гаврић, шефица комерцијале компаније “Мегадрво”, Бијељина

  • Имајући у виду чињеницу да дрвопрерађивачки сектор има значајно учешће у вањскотрговинском промету наше земље, потребно је радити на одрживом развоју овог сектора кроз улагања и подстицаје. Пословни форум који је прганизован у Цириху у оквиру пројекта ,,Дијаспора за развој“ прави је примјер активне мјере подршке развоју овог сектора. Утицај бх. дијаспоре на социо-економски развој наше земље има велики потенцијал. Представници дијаспоре који су везани за земљу поријекла и настоје увећати њену развојну моћ, у могућности су директно помоћи стварању пословних контаката и веза који могу резултирати успјешним партнерствима.