У оквиру пројекта „Дијаспора за развој” одржана је теренска посјета општинама Кључ, Приједор и Сански Мост, како би се представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Владе Швицарске и UNDP-а БиХ упознали о досадашњим активностима пројекта.

У општини Кључ отворен Уред за дијаспору     

У општини Кључ свечано је отворен Уред за дијаспору, као једна од активности које проводи ова општина у склопу пројекта “Дијаспора за развој”. Овом приликом присутним су се обратили Кемо Сарач, помоћник министрице за људска права и избјеглице, Barbara Dätwyler Scheuer, директорица за сарадњу у Амбасади Швицарске, Sukhrob Khoshmukhamedov, замјеник резидентне представнице UNDP-а и Неџад Зукановић, начелник Општине Кључ истичући значај и улогу дијаспоре за развој Босне и Херцеговине.

Помоћник министрице у Сектору за исељеништво Кемо Сарач честитао је представницима Општине Кључ на отварању Уреда и зажелио им успјех у раду. Истакао је да је, отварањем Уреда, локална заједница, заправо, препознала капацитете које дијаспора има и одаслала јасну поруку да жели  посветити већу пажњу сарадњи са дијаспором, него што је то до сада био случај.

Основни циљ Уреда за дијаспору је успостављање систематизиране комуникације и сарадње са бх. грађанима који живе и раде ван БиХ, као и унапрјеђење  комуникације са другим јединицама локалне самоуправе, Сектором за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице и другим институцијама. Између осталог, Уред за дијаспору ће имати и задатак да координира приликом организовања посебних догађаја за дијаспору и ради на промоцији пројеката јавно-приватног партнерства у локалној заједници из различитих области.

У оквиру пројекта “Дијаспора за развој” у Санском Мосту и Приједору запослено 47 особа            

Приликом посјете општини Приједор делегација је посјетила успјешне фирме и инвеститоре из дијаспоре: Аустронет и Цромеx и разговарала са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем о реализацији актуелних пројеката у склопу пројекта D4D на подручју града Приједора.

Градоначелник је нагласио значај реализације оваквих пројеката за локалну заједницу и Босну и Херцеговину у цјелини, и изразио жаљење због суспензије свих даљњих пројеката на територији Републике Српске због Одлуке Владе Републике Српске о повлачењу из пројекта “Дијаспора за развој”. У контексту тога, изразио је своју спремност за даљњу сарадњу по свим питањима, а нарочито када је ријеч о дијаспори и истакао да ће настојати да информише надлежне институције о томе колико је пројекат “Дијаспора за развој” до сада допринио развоју локалне заједнице и да се у складу с тим коригује и Одлука Владе која је донесена.

Компанија „Аустронет“ производи мреже за различите потребе, односно рекламне мреже за тениске терене, те заштитне мреже у грађевинарству. Компанија сарађује с великим грађевинским брендовима у свијету и извози 97% укупне производње. Тренутно је у фирми упослено око 90 особа, а више од половине су жене. Фирма Цромеx, која дјелује у металној индустрији, са тренутно запослена 34 радника, чак 80 посто својих производа пласира на тржишта Швицарске, Њемачке, Аустрије и Италије.

У општини Сански Мост делегација је посјетила фирме ЦНЦ Лаб и ГАТ д.о.о. које у оквиру пројекта D4D реализирају активности на преносу знања и вјештина из дијаспоре, као и увођењу нових технологија чиме доприносе унапрјеђењу конкурентности у БиХ и стварању нових радних мјеста.

ЦНЦ Лаб и ГАТ д.о.о. су основане уз помоћ људи из дијаспоре и израсле су у реномиране фирме у металопрерађивачком сектору које готово укупан производни асортиман пласирају на инострано тржиште. У фирми ЦНЦ Лаб, у циљу унапрјеђења квалитета радне снаге, програм обуке радника је завршило 15 незапослених особа, од којих је десет засновало радни однос.

Представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Владе Швицарске и UNDP су одржали састанак са Фарисом Хасанбеговићем, начелником општине Сански Мост, на којем је разговарано о  питању сарадње са дијаспором и значају реализације пројекта “Дијаспора за развој” за локалну заједницу. Општина Сански Мост је одавно препознала дијаспору као огроман потенцијал и усмјерила је своје активности на пројекте повезивања дијаспоре са  развојем локалне заједнице.

Теренска посјета партнерима у ове три општине показала је да се пројекат D4D успјешно реализује, а успјешни примјери посјећених фирми, које и даље развијају и отварају нова радна мјеста, су конкретан резултат настојања Владе Швицарске да помогне БиХ.