Уочи почетка 10. „Дана Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (BHAAAS) у Босни и Херцеговини“, у Камерном театру 55 одржана је конференција за новинаре на којој су, о овој највећој регионалној научној смотри, говорили министрица за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Семиха Боровац, предсједница BHAAAS-а Нирвана Пиштољевић и члан Управног одбора BHAAAS-а и Орагнизационог одбора „Дана“ Исмар Волић.

Јубиларни „Дани BHAAAS-a у Босни и Херцеговини“, под покровитељством Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, биће одржани од 21. до 24. јуна 2018. године у хотелу Термаг на Јахорини. Очекује се долазак више од хиљаду учесника из 24 земље свијета, те више од 375 предавача који ће судјеловати на 27 симпозија, округлих столова и панел дискусија.

Министрица Боровац је захвалила научној дијаспори за несебичан допринос развоју Босне и Херцеговине, посебно за помоћ и подршку коју Академија пружа студентима и младим истраживачима у Босни и Херцеговини и најавила даљу подршку BHAAAS-у чији су чланови својеврсни амбасадори наше земље у свијету.

„Иако сте одлично интегрисани у развијеним земљама пријема, нисте заборавили  своју домовину – Босну и Херцеговину и настојите јој помоћи дијељењем онога што највише вриједи, а то је ваше знање“, казала је министрица Боровац и подсјетила да су Министарство за људска права и избјеглице БиХ и BHAAAS прије годину дана потписали Меморандум о сарадњи којим је, између осталог, дефинисано заједничко промовисање учешћа представника ове организације, али и цјелокупне научне дијаспоре из Босне и Херцеговине у развојним и другим кључним програмима, пројектима и процесима у БиХ, у складу са Политиком о сарадњи с исељеништвом. На темељу овог  меморандума,  покровитељство 10. „Дана BHAAAS у Босни и Херцеговини“ уврштено је у овогодишњи буџет Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Министрица Боровац је најавила да ће Министарство за људска права и избјеглице ускоро покренути активности и у области културне сарадње са исељеништвом.

Управо о културним догађањима у оквиру 10.„Дана BHAAAS-a у Босни и Херцеговини“ говорила је Нирвана Пиштољевић, рекавши да су Академија и Камерни театар 55 потписали Меморандум о сарадњи.

„Иако је, традиционално, у фокусу наше конференције наука, сваке године се трудимо обогатити  је културним догађајима. Ове године ће у Камерном театру 55 бити одиграна представа Књига мојих живота, према књизи нашег члана Александра Хемона, имати ћемо и ексклузивну изложбу графика Сафета Зеца, концерт Сарајевске филхармоније, те презентацију фестивала средњошколског драмског стваралаштва Јувентафест –Јасна Диклић“, казала је Пиштољевић.

Исмар Волић се, како је рекао, осјећа као да најављује свјетско првенство у науци, јер сваки од 27 симпозија може бити мала конференција за себе.

Волић је позвао младе истраживаче и студенте у БиХ да се прикључе Академији „јер, BHAAAS није само и није ексклузивно организација резервирана за стручњаке из Сјеверне Америке“.