УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“ и Бизнис центар бх.дијаспоре (ДБЦ) расписали су јавни позив за пружање техничке подршке заинтересованим јединицама локалне самоуправе у циљу унапријеђења сарадње са дијаспором на локалном нивоу.

“Од априла 2017. године до данас, ДБЦ је проширио Мрежу јединица локалне самоуправе са којима директно сарађује кроз активности подршке инвестицијам из дијаспоре на 13 локалних заједница широм Босне и Херцеговине. Овај Јавни позив је резултат настојања да се конкретним активностима подржи рад ове Мреже, али и да се иста прошири на заинтересоване јединице локалне самоуправе које се још увијек нису укључиле у овај облик повезивања са бх. дијаспором”, поручио је Армин Алијагић, руководилац ДБЦ-а.

Техничка подршка обухвата, али није ограничена на формално утврђивање сарадње Бизнис центра бх. дијаспоре и јединица локалне самоуправе (у случајевима гдје раније нису потписани Меморандуми о сарадњи ове врсте), пренос знања и добрих пракси локалних заједница у раду са бх. дијаспором, учешће у заједничким радно-консултативним састанцима са стручњацима /стручњакињама за мобилизацију економског потенцијала дијаспоре, учешће у активностима Бизнис центра бх. дијаспоре на пољу едукације и пословног умрежавања, подршку у промоцији успјешних прича локалних заједница на мобилизацији бх. дијаспоре путем онлине платформе Diasporainvest.ba, учешће представника/ица Бизнис центра бх. дијаспоре и УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“ на скуповима и конференцијама јединице локалне самоуправе који се тичу дијаспоре, сарадњу на развоју рјешења за мапирање чланова/ица дијаспоре који воде поријекло из релевантне локалне заједнице, развој Водича за укључивање исељеништва у мјеста поријекла, координацију заједничких састанака јединица локалне самоуправе – чланица Мреже партнера ДБЦ-а те уступање методологије пилот-активности укључивања чланова дијаспоре у развој локалних компанија, преноса знања и едукацијских програма, повезивања младих из дијаспоре те креирања мрежа представника/ица локалних заједница у свијету.

“За техничку подршку у оквир овог Позива, могу се пријавити све јединице локалне самоуправе у Босни и Херцеговини – градови и општине/опћине. Активности техничке подршке ће се реализовати у периоду од јуна 2021. до марта 2022. године, а по прикупљању пријава јединица локалне самоуправе.

Све пријаве, достављене у виду писма за исказивање интереса, неопходно је послати на е-маил адресу: info@diasaporinvest.ba, а требају да укључују кратки преглед досадашњег рада једнице локалне самоуправе са дијаспором, приједлог планираних активности јединице локалне самоуправе који су везани за сарадњу са дијаспором, приједлог облика техничке подршке коју ДБЦ може пружити јединици локалне самоуправе (1/2 странице) те контакт податке особе овлаштене за комуникацију и реализацију активности техничке подршке и сарадње са ДБЦ-о.

Рок за доставу потребних информација је 21.05.2021. год. до 16:00х.

Више о позиву сазнајте овдје: www.бит.лy/дбц-позив-2021

Преузето: Diasporainvest.ba