Поруке мира, заједништва и наде послане су из Сплита за све оне који су живот оставили на олтару домовине те за све оне неутјешне мајке и чланове породица који су на Сребреници изгубили своје најмилије. На Прокуративама су прочитана имена 33 жртава које ће ускоро наћи вјечно почивалиште међу још 6610 невиних жртава.

– Заборав отвара могућност да се зло понови, а то никада не смијемо допустити. Нека нас сваке године буде све више. Трудимо се бити бројни у сјећању, трудимо се сви скупа бити бољи људи –  поручио је Кадро Кулашин, предсједник Вијећа бошњачке националне мањине у Сплитско-далматинској жупанији.

Мимоходом је своју почаст одало више стотина Сплићана, а посебно је емотиван био говор Едина Нуркића, предсједника Вијећа бошњачке национале мањине Града Сплита који је прочитао пјесму убијене дјевојчице која није могла одрасти.

– У Хрватској смо и, нажалост, најбоље можемо суосјећати и разумијети бол и жртву из Сребренице. Дужни смо чувати сјећање на невине жртве, на све њихове обитељи и не допустити да се то икад више понови – казао је Нино Вела, замјеник сплитског градоначелника.

Уз замјеника Велу у мимоходу су били и предсједник Одбора за националне мањине Града Сплита Тонћи Блажевић, прочелница Уреда Града Марина Протић, те савјетник градоначелника Ивица Грубишић – Гире. На крају мимохода су за 24 године од покоља у море бачене 24 црвене руже.

хттп://www.далмацијанеwс.хр/цланак/б1зе-сплит-обиљезена-24-обљетница-геноцида-у-сребреници