Босанскохерцеговачки грађани из бх. заједнице у Хертфордшајру су се окупили како би свечано обиљежили Дан државности Босне и Херцеговине. Ријеч добродошлице припала је предсједнику бх. асоцијације у Хертфордшајру, Сабахудину Салдумовићу, након чега су интониране химне БиХ и Велике Британије.

Ученик Даниел Паратушић је рецитацијом Запис о земљи започео итекако занимљиви програм којег су припремили ученици бх. допунске школе Хертфордшајре. Андријана Паратушић је укратко присутнима објаснила шта је тај Дан државности и важност његовог обиљежавања. Поезију је рецитовала Сиба Халимић, а о теми Осврт на ментално здравље, присутнима се обратила и Фејзић Дина.

Манифестацију је својим присуством и обраћањем увеличао Амбасадор Вања Филиповић, који се овом приликом уједно и упознао са радом организације, допунске школе на босанском језику. Између осталог захвалио се на раду и труду волонтера и наставника те подршци шире заједнице у одржавању идентитета, културе и традиције народа и грађана Босне и Херцеговине у овом дијелу Велике Британије.

Посебно задовољство представљало је упознавање и разговор са представницима локалних власти Хертфордсхире-а, који итекако цијене и подржавају рад организације и школе, те сусрет са представницом у Парламенту ЕУ, Др. Барбара Гибсон.

Присутнима се обратио и градоначелник Елстри анд Борехамвуд опћина, Симон Рубнер, који се захвалио на позиву и истакао задовољство оваквом манифестацијом. Публика је уживала у мелодији севдалинке Звијезда тјера мјесеца, те у видео запису Зашто волим босанску школу којег су вриједно припремили.

Манифестацији су присуствовали  многи угледни гости, попут Др Барбара Гибсон МЕП, чланица Парламента, Цyнтхиа Баркер, замјеница градоначелника Хертсмер те Анн Оwен, менаџер Дејкер центра.

Босниа УК Нетwорк