Аустријски лист Кронен Зеитунг објавио је статистику о постотку људи који нису рођени у Аустрији, а који живе у овој земљи, наводећи да је број становника већи него икада у аустријској историји.

Према статистикама које су објавили аустријски медији, чак 20,1 посто укупног становништва Аустрије рођено је у другим земљама Европе и свијета. То уједно значи да је сваки пети становник Аустрије заправо рођен у иностранству.

Иако је вал избјеглица с Блиског истока и сјеверне Африке још 2015. захватио цијелу Европу, највећи број држављана рођених у другим земљама, а који живе у Аустрији, још увијек долази из европских земаља.

У том смислу, 244.947 становника рођених у Њемачкој тренутно живи у сусједној Аустрији, што њемачку дијаспору ставља на прво мјесто у овој статистици. На другом мјесту, изненађујуће или не, је Босна и Херцеговина. Према статистичким подацима, чак 172.373 особе рођене у Босни и Херцеговини живе у Аустрији, што их чини другом по величини групом у овој средњоевропској држави.

Држављани БиХ поријеклом на другом мјесту (Фото: Кронен Зеитунг)

Уз Босну и Херцеговину, међу првих 10 земаља према броју досељеника у Аустрији нашле су се Србија (144.416) и Хрватска (50.625). Од осталих земаља, највећи број досељеника у Аустрији имају Турска (159.068), Румунија (134.206) и Мађарска (83.914).

Занимљиво, међу првих 10 земаља на попису досељеника с Блиског истока само је Сирија заузела своје мјесто. Због рата у овој земљи, 52.313 грађана рођених у Сирији потражило је уточиште у Аустрији.

Готово 40 посто живи у Бечу

Осим статистике о броју досељеника рођених у другим земљама Европе и свијета, аустријски медији осврнули су се и на њихову дистрибуцију диљем Аустрије. Овај статистички показатељ такође је показао велике разлике. Чак 39,6 посто досељеника у Аустрију живи на ширем подручју Беча, а у овом дијелу доминирају људи рођени у Србији.

С друге стране, далеко иза Беча у контексту боравка досељеника је Горња Аустрија с главним градом Линзом, с удјелом од 13,5 посто досељеника. Но, према статистикама, у овом дијелу Аустрије највећи број досељеника је становништво рођено у БиХ.

Држављани поријеклом из БиХ чине највећи број досељеника у Горњој Аустрији (Фото: Кронен Зеитунг)

Када су у питању остале регије у Аустрији, Доња Аустрија биљежи 12,4 посто досељеника, док Корушка има 4,1 посто.

“Пандемија је донекле успорила процес усељавања током 2020. године. Током пандемијске године највећи број досељеника који нису били из Европске уније дошао је из Босне и Херцеговине, Србије и Сирије”, пише Кронен Зеитунг.

Извор: Клиx.ба.