Град Беч новоотвореним Омладинским колеџом СтартВиен нуди младим имигрантима могућност да наставе школовање у Аустрији и стекну образовање у Бечу, јавио је Еуроком.

С тим колеџом Град Беч годишње улаже 800.000 еура у обуку младих. Другу половицу укупних трошкова од 1,6 милиона еура финансират ће Европски социјални фонд (ESF) уз подршку Бечког фонда за финансирање запослених (waff).

Према интеграцијском мониторингу Града Беча, само око 40 посто младих у доби од 15 до 17 година који су емигрирали из иностранства настављају школовање у Бечу.

Омладински колеџ СтартВиен намијењен је прије свега младима који имају најмање осам година школског образовања у својој земљи поријекла и онима којим је потребна подршка и помоћ при упису у средњу или занатску школу.

– Нови Омладински колеџ СтартВиен требао би постати прва контактна тачка за све младе који се у Беч селе из иностранства, било да су из Француске или Авганистана. Без обзира на држављанство, нови почетак је увијек изазов у којем Омладински колеџ СтартВиен жели подржати младе, рекла је Урсула Струп, директорица Одјела за интеграцију и различитост Града Беча.

На веб страници овог колеџа информације о програмима образовања можете прочитати и на босанском језику.

 

Преузето: Моја БиХ