Гост нове епизоде серијала “60 секунди о корони” је др. Аднан Беговић, специјалиста интензивне његе и плућне болести те ванредни професор медицине на Универзитету Калифорнија у Сан Диегу (УЦСД), који објашњава зашто је смртност од Ковида-19 знатно опала међу пацијентима у интензивној њези.

– Једно од могућих објашњења за такве резултате је да су здравствене организације боље припремљене, да је знање о болести побољшано, те да доктори и здравствено особље ефикасније користе расположиве методе и опрему за третирање најтежих пацијената, каже др. Беговић.

Како додаје, иако је широм свијета направљен битан помак у лијечењу најтежих случајева Ковида-19, и даље треба да се придржавамо прописаних превентивних мјера и да сви помогнемо да се спријечи ширење болести и смањи број обољелих особа са тешком клиничком сликом.

– Зато не заборавите – маске, дистанца и хигијена, поручио је гост нове епизоде “60 секунди о корони”, који је дио пројекта Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (БХАААС).

Како се наводи у саопштењу за јавност, анализе више студија из Европе, Азије и Америке од почетка пандемије, којима је обухваћено више од 10.000 пацијената, показале су да је смртност обољелих од коронавируса у одјелима интензивне његе смањена са 60 на 42 посто. Дакле, смртност најтежих случајева обољелих од Ковида-19 је редуцирана за скоро трећину.

Иначе, циљ серијала “60 секунди о корони” је на занимљив и приступаčан наčин објаснити šирој јавности у БиХ основне науčне појмове, čињенице и откриćа везана за коронавирус.