Пред улазом у компанију нас дочекује Маринко Марић, власник компаније “Марић пројекти”, предузетник који је након година рада у Њемачкој одлучио уложити свој новац и покренути компанију у родном крају. Његова фирма данас  производи ПВЦ и алуминијску столарију, а уз то се баве и продајом керамике. Марић пореди искуства из Њемачке са радом у БиХ.

“Оно што цијеним у Њемачкој јесте њихов начин рада и приступа послу. Док смо градили овај наш објекат и сада док развијамо посао, желим да вјерујем да својим радницима преносим добре праксе и управо то искуство. Данас имамо десет запослених, с почетком рада смо имали велики промет, пандемија ЦОВИД-19 нас је успорила, али се надам да ћемо се ускоро вратити на пословање у пуном капацитету. Ми нисмо стали, водили смо рачуна о здрављу радника, а притоме смо сви били свјесни да морамо наставити радити да бисмо опстали и испоштовали рокове”, поручује Марић.

Компанија “Марић пројекти” је сарађивала са УСАИД Пројектом “Диаспора Инвест” који је помогао набавку машине за резање профила, а само улагање је препознато и као једно од најзначајнијих инвестиција исељеништва у овом дијелу земље.

“Вратио сам се овдје са породицом. Живот је мало спорији и има неке своје предности. Међутим, млади људи одлазе, чак и они који имају релативно сигурну будућност овдје. Свако искуство има своје предности, али вјерујем да ћу својим примјером показати да се може направити добар посао у овој земљи”, додаје Марић.

Локална заједница у Жепчу охрабрује инвестиције бх. дијаспоре, па се у посљедњих неколико година појавило више примјера успјешне реализације улагања повратника из иностранства. Њихове приче шаљу важну поруку да се вриједним радом и упорношћу може развити успјешан бизнис у БиХ.