Ибрахим Агаревић пуних 25 година живио је и радио у Њемачкој, а четири године био је предсједник бх. клуба „Босна Келн“.

Он у Босанској Костајници на Уни има саграђена четири бунгалова под именом Пирало, модерно опремљена са 24 лежаја. Ускоро планира и градњу хотела са рестораном и модерно опремљеним собама. О бунгаловима Ибрахима Агаревића већ се увелико прочуло, па су му тако гости били и позната естрадна имена попута Ханке Палдум и Енеса Беговића.

– Наши бунгалови су отворени током цијеле године, а највише гостију имамо из Европе, ваљда су препознали тај наш квалитет, комфор и увијек свјежу, здраву храну. Претежно нам долазе Нијемци, а имамо доста гостију из Сарајева и Зенице.

На Букингу имамо оцјену 9,9, што само по себи довољно говори. Европљане доводимо у Босанску Костајницу, а сви ти странци не могу да се начуде природним љепотама БиХ, зеленилу, нетакнутој природи, нашим ријекама. Мислим да су ти бунгалови једна велика прича за туризам саме БиХ. Треба још да кажем да смо направили и велики аутокамп. А ја сам овим послом доказао да се и у БиХ може веома добро радити, успјети и имати сретан и идиличан живот. Човјек мора само да има идеју, али и вољу и жељу да је реализује.

Син и кћерка ми много помажу, а обоје су факултетски образовани син ради пројекте, а кћерка дизајн, и нису се ниједног момента покајали због моје одлуке о повратку у БиХ.

Ибрахим је рођен у Босанској Костајници, па је оног момента када је отишао у пензију, напустио Њемачку и вратио се у Босну и Херцеговину. Ту његову одлуку многи сматрају сулудом, али Ибрахим, како каже, није се нимало покајао.

– Такву одлуку сам донио највише због дјеце. Нисам хтио да чекам да напуне 18 година, када би постали пунољетни и власници властитих пасоша, већ сам их ухватио за руке и рекао: „Идемо за Босну, да направимо нешто лијепо и корисно“. Да им покажем и докажем да и у БиХ има посла, И нафаке, да се може успјети ако неко то заиста и жели.

Старији син се препородио често има посјете његових пријатеља из Њемачке, а ових дана њих десетак путује са њима од Сарајева до Мостара, показује им љепоте наше државе, прича нам Ибрахим.

На питање да ли се барем некад покајао што се вратио у БиХ, Ибрахим је одговорио:

“Ма нема ту кајања. Покајао сам се што сам својевремено отишао у Њемачку. Чак нисам имао ни проблема са “папирологијом” у БиХ. Морам да кажем, сада овако јавно, да сам од и од Министарства туризма Републике Српске за реализацију пројекта добио потицајна “грант средства”.

Извор: Моја БиХ