Забринути због актуелне ситуације, Босанци и Херцеговци који живе у Великој Британији окупили су се на скуповима подршке Босни и Херцеговини како би подигли глас против правног насиља и подјела у домовини.

Скупови подршке БиХ одржани су у Босанској кући у Бирмингему (у организацији БХ УК Нетwорка), у Лондону испред Парламента (у организацији новонастале организације пријатеља из УК за мир и просперитет у БиХ под називом Лондон фор Босниа-Херзеговина 2022, #ЛондонФорБХ2022), Манчестеру (у организацији Босниан Сцхоол анд Социетy ин Манцхестер) и Ковентрију (организатор Босниа анд Херзеговина Цоммунитy Ассоциатион Цовентрy), а подршка није изостала и од других бх. удружења и босанскохерцеговачких допунских школа у Великој Британији.

Скупу подршке у Босанској кући одазвали су се чланови и представници различитих етничких заједница из Бирмингама како би исказали подршку и солидарност с грађанима Босне и Херцеговине. Сви присутни су на овај начин жељели пружити подршку БиХ, демократији, слободном друштву, једнакоправности и владавини права, али и подићи глас против правног насиља и рата, подјела, дискриминације, мајоризације, корупције и анархије.

Скупу је присуствовала и Алициа Кеарнс, чланица Парламента Велике Британије и предсједавајућа парламентарне групе за Босну и Херцеговину која је у недавном говору у британском парламенту изјавила да је БиХ “на ивици колапса” и да јој Велика Британија може помоћи.

У свом емотивном обраћању се захвалила за награду уручену од БХ УК Нетwорка, за сав њен рад и допринос Босни и Херцеговини. Госпођа Кеарнс се присутнима обратила са слиједећим ријечима; “ Добар дан. Привилегована сам што сам овдје. Прихваћам награду не што је заслужујем, него као обећање да ћу се наставити борити. Конфликт у Босни и Херцеговини није неизбјежан, али за нас овдје не изгледа тако. Не извињавам се што сам емотивна, већ ово је и знак моје одлучности и моје привилегије да будем овдје. Јер ви у овој просторији сте хероји мира, Wаqар, Вања и сви ви који се борите за кампању. Ово јутро пробудила сам се уз слике Новог Пазара и мјеста попут тога, бакљи и ватре, национализма и пјесме које славе геноцид и етничко чишћење. Имају само један циљ, а то је пријетња и застрашивање Бошњака и то не смијемо подржати. Постижемо одређени напредак, и драго ми је да је британска влада ово водила, али то још увијек није довољно. Сада имамо Стуарта Пеацх-а као изасланика. Имамо Цхристиана Сцхмидта који долази у УК након мог позива, да покажемо да стојимо иза њега да стојимо иза Дејтонског споразума. Парламент се огласио у децембру и једногласно се сложио да је у Сребреници био геноцид и изјавио да стојимо иза наших обавеза из Дејтонског споразума. Желим да знате да ћу се побринути да то учинимо, а вјерујем да ће то учинити сви парламентарци.

Њ.Е. Вања Филиповић, амбасадор Босне и Херцеговине у Великој Британији, се такођер обратио присутнима са ријечима: “Босанци и Херцеговци се окупљају данас широм свијета, да позовемо на очување мира, мултиетничности, демократије и владавине права у нашој земљи. Ово је тренутак да будемо заједно и протестујемо, да привучемо пажњу на тренутну ситуацију у Босни и Херцеговини. Тренутна дешавања су болан подсјетник на оно што се дешавало деведесетих година,на рат и агресију, етничко чишћење и геноцид. БиХ је увијек била мултиетничка држава. Нема Босне и Херцеговине ако је подјела трајна, ако нема владавине права и ако су ратни злочинци величани и ако се геноцид негира. Бх грађани широм свијета никад нису тражили освету, увијек су се ослањали на судове, увијек су се ослањали на помирење, али су увијек тражили правду и поштовање за умрле и нестале. Људи питају гдје је правда? Вјеровали или не, већина грађана у БиХ желе мултиетничност, али њихови гласови се не могу чути, због буке коју праве људи за сегрегацију и подјелу. Као што позивамо људе на мир и толеранцију, тражимо од наших пријатеља и међународних заједница да стану уз нас, да заштитимо државу, териториј и заједнички живот који смо имали стољећима. Хвала свима што сте дошли данас, да покажете подршку, да вам је устину стало, молим вас подијелите поруку са пријатељима, породицом и колегама да Босна и Херцеговина неће тихо отићи, БиХ је више од Босанаца и Херцеговаца, Бих је Европа , БиХ је свијет.”

 

Скупу подршке Босни и Херцеговини, присуствовао је и Др. Азми Wаqар, патрон БХ УК Нетwорка. Обратио се са ријечима подршке и солидарности.” Морамо показати солидарност с људима у Босни и Херцеговини. Сада постоје људи који су успјели подијелити и створити двије стране. Постоји страна која вјерује у мултиетнички аспект Босне и Херцеговине, разноликост. Ако погледате хисторију БиХ, у којој су људи различитих вјера дјеловали заједно, хисторију гдје су људи неизмјерно допринијели, земљу која је драгуљ у Европи са великодушним људима који вјерују у човјечанство. Постоји још једна страна, која није дио бх. културе, традиције и вјеровања. Фашизам. Босна је увијек стајала против фашизма. Босна се увијек борила против фашизма. Какви људе морате бити да бисте подржали ту идеологију, идеологију која промовише геноцид и етничко чишћење и силовање? Наша је дужност да устанемо против те идеологије. Наша је дужност да покажемо солидарност, да покажемо да нећемо шутити, не можемо дозволити такву идеологију, поготово кад смо се рекли НИКАДА ВИШЕ након Холокауста, када смо се након геноцида у Босни обавезали да нећемо дозволити да се понови. Због тога смо вечерас овдје, зато сам поносан што толико различитих градова и људи се окупило да каже НЕ таквој идеологији, мржњи и подјели. Поносан сам што је наша земља стала против те идеологије, да се наши политичари окупљају заједно у парламенту са Алицијом Кеарнс, даа кажемо не уништавању. Морамо осигурати да се наши гласови чују гласно и јасно и у другим земљама .Част ми је што сам овдје и хвала вама што сте овдје.”

Кратко се обратила и рабин др Маргарет Јацоби, рабин Прогресивне синагоге у Бирмингхаму. “Била сам дирнута овим свједочењима. Посебно ме је дирнуо говор друге генерације преживјелих из БиХ , јер и ја сам друга генерација преживјелих из Холокауста. Мој отац је дошао овдје као избјеглица. Моји нене и дједови убијени су у Холокаусту. И ја носим са собом насљеђе као и ви. Рекли смо никада више и свијет је опет дозволио да се то понови. Јеврејска заједница је уз вас, и учинит ћемо све што можемо да вас подржимо.”

Присутнима су се обратиле и др. Зденка Бесара, дугогодишња активистица бх. заједнице у Великој Британији, аиба Дурмишевић, активна у бх. заједници у Бирмингаму и Амина Мекић, поријеклом из БиХ која је рођена у Великој Британији као друга генерација преживјелих из Босне и Херцеговине које су подијелиле своје животне приче и пренијеле поруке мира

На крају програма са ријечима захвале свим учесницима а посебно Парламенту Велике Британије обратио се и Заим Пашић, предсједник БХ УК Нетwорка.

Извор: БХ УК Нетwорк