Генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа изјавио је Срни да држављани БиХ којима истиче право на боравак у Њемачкој, безвизни боравак и остале врсте боравка за чије продужење не постоји правни основ, треба да се врате у БиХ прије истека периода дозвољеног боравка.

“Уколико у постојећим околностима ограничења у међународном саобраћају сви покушаји изналажења могућности путовања у БиХ остану без успјеха, потребно се обратити надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка, прије истека важећег права на боравак”, рекао је Калужа и додао да су за регулисање права на боравак у Њемачкој надлежне имиграционе канцеларије савезних покрајина ове државе.

Он је додао да држављани БиХ који у Њемачкој бораве по основу безвизног режима, до 90 дана, надлежној имиграционој канцеларији треба да доставе личне податке (име, презиме, дјевојачко презиме, пол, датум и мјесто рођења, држављанство, број пасоша), ради регулисања даљег права на боравак.

“Са овом пријавом се покреће поступак, што резултира да се тренутни боравак сматра допуштеним до доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије. Захтјев за регулисање даљег права на боравак потребно је у штампаној или другој форми имати уз пасош, те их предочити у случају контроле или приликом напуштања Њемачке”, истакао је Калужа.

Он је нагласио да држављани БиХ који у Њемачкој бораве по основу “Д” визе или дозволе боравка, такође, треба да поднесу захтјев за продужење права на боравак надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка.

“Уз захтјев је потребно доставити личне податке, навести врсту захтјева и број предмета уколико постоји. До доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије по захтјеву, задржава се право на боравак по основу претходно издате визе или одобрења боравка”, рекао је Калужа.

Он је додао да је захтјев за продужење права на боравак потребно у штампаној или другој форми имати уз постојећу визу/дозволу боравка и пасош, те их предочити у случају контроле.

Калужа је додао да су, с обзиром на тренутне околности изазване пандемијом вируса корона, капацитети канцеларија ограничени, те надлежни органи Њемачке упућују на претходно информисање и остваривање контакта посредством интернет странице канцеларије, односно комуникацију посредством имејла.

“У том смислу, све врсте тих захтјева надлежним имиграционим канцеларијама могу се поднијети путем емаил”, истакао је Калужа.

За све додатне информације и појашњења држављани Босне и Херцеговине могу се обратити Амбасади БиХ у Берлину – на телелефон +49 178 694 9937 или емаил: konzularno@botschaftbh.de, Генералном конзулату БиХ у Минхену – на телелефон +49 899 828 064 или емаил: gco.minhen@mvp.gov.ba, Генералном конзулату БиХ у Франкфурту – на телелефон +496990748640 или емаил: gco.frankfurt@mvp.gov.ba, те број Генералном конзулату БиХ у Штутгарту – телелефон +4971125383910 или емаил: gkstu@botschaftbh.de.