Спољнотрговинска комора БиХ организовала је наступ компанија из БиХ на највећем свјетском сајму органских производа – “BIOFACH 2020” у Нирнбергу, који је почео данас и трајат ће до 15. фебруара.

Заједнички штанд БиХ већ првог дана сајма посјетила и генерална конзулица БиХ у Минхену Рузмира Тихић – Кадрић која је одржала посебне састанке с представницима компанија Анђелић д.о.о. Требиње која се бави сакупљањем и прерадом љековитог биља, производњом етеричних уља и зачина и Халиловић д.о.о. Илијаш која се бави узгојем житарица и поврћа, производњом органске козметике и етеричних уља.

Према информацијама из Спољнотрговинске коморе БиХ, сектор узгоја и прераде љековитог и ароматичног биља, шумског биља и меда, с аспекта количине извоза, релативно је мали сектор с доста великим социјалним доприносом привреди БиХ у смислу сезонских послова и запошљавања руралног становништва.

Сектор је у посљедњих 10-так година (колико се организовано пружа подршка заједничким и појединачним наступима на међународним сајмовима) остварио значајан напредак. На то указује и чињеница да је укупан извоз сектора с 25 милиона КМ у 2012. години достигао износ више од 40 милиона КМ у 2019.

Иако у мањем обиму доприноси укупном спољнотрговинском балансу БиХ, овај сектор у којем се покривеност увоза извозом годинама креће у распону до 200  до 400 посто један је од ријетких у којем Босна и Херцеговина остварује вањскотрговински суфицит.