Путем скajпа, Анес Церић, представник БХ УК  Нетворк је у сриједу 20.05.2020. године, на иницијативу Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, одржао састанак са представницима Сектора за исељеништво Кемом Сарачем и Аном Јуди Галић.

Због ситуације изазване пандемијом корона вируса бројне активности исељеништва су одгођене, а чињеница је и да је Министарство у претходном периоду радило под отежаним условима. У том периоду Министарство је покренуло неколико иницијатива, а најзначајније су да се осигура одређена подршка студентима из Босне и Херцеговине на редовним студијима у иностранству, те да се исељеништву које не посједује држављанство Босне и Херцеговине омогући улазак у земљу.

БХ УК  Нетворк је такодје одгодио низ активности и свој рад прилагодио новонасталој ситуацији и у складу са упутствима владе Велике Британије. Босанска кућа је затворена за странке, помоћ најугроженијим члановима наше заједнице се пружа путем телефона. Урађена је и дистрибуирана брошура о корона вирусу како би наши грађани били што боље информисани.

По први пут након 22 године отказан је традиционални сусрет бх допунских школа у Великој Британији. Отказане су и многобројне комеморације које смо у сарадњи са Ремемберинг Сребреница планирали за 25. годишњицу геноцида у Сребреници. Због пандемије изазване КОВИД 19 вирусом ове године у Великој Британији по први пут организоват ће се онлине комеморација.

Представници Сектора за исељеништво су информисали и о стању у Босни и Херцеговини поводом пандемије корона вируса, о могућностима уласка у Босну и Херцеговину, мјерама које су на снази и слично.

Такођер су тражили информацију о нашим људима у Великој Британији, као и активностима пружања помоћи нашим људима коју је организовао БХ УК Нетворк у Великој Британији. Похваљен је рад и сарадња с Амбасадом БиХ у Лондону. Говорило се и о проблемима с којим се сусреће исељеништво због немогућности доласка у Босну и Херцеговину, као што је регулисање пензија у БиХ и проблем уласка у БиХ за грађане поријеколом из БиХ који тренутно немају пасош наше домивине.

Представници Министарства су позвали да се делегирају таква питања, како би о истом могли информисати исељеништво.

Изражено је обострано задовољство поводом одржаног састанка и договорено да се у наредном периоду редовно одржавају на овакав начин.

Преузето: БХ УК  Нетворк