Преузето: БХ УК Нетwорк

По први пут у нашој историји се догађа да се настава одржава онлине. Од почетка мјесеца јуна сва настава се одржавала искључиво путем интернета. Наши храбри учитељи су се одлучили на опцију гдје ће одржавати наставу путем видеа. Уједно су и ученици искористили прилику да се међусобно виде и барем на овај начин проведу времена са својим пријатељима.

Одржан је и задњи час. За задаћу, ученици су добили симболично да нацртају цвијет Сребренице. Цвијет Сребренице или цвијет “Сјећање”, је незванични симбол геноцида у Сребреници који се догодио за вријеме рата у Босни и Херцеговини 1995. године. Цвијет су осмислиле жене из удружења “Грачаничко керање” из Грачанице, а први пут је јавности представљен 1. јула 2011. године. Бијела боја латица цвијета представља невиност страдалих жртава док зелена боја која је у средишту цвијета представља наду, а 11 латица симболизирају 11. јули 1995. године.

Својим рукама, дјеца су нацртала цвијет Сребренице и поручили “Памти, спомињи,и да се никад ником не понови Сребреница “. Иако мали поступак, ученици су цртањем цвијета показали да је и то један вид борбе против геноцида и масовних страдања људи.

Тема за овогодишњу комеморацију 25.годишњице геноцида у Сребреници је “Сваки корак је важан “ (Every action matters). Циљ ове теме је мотивиcати људе да покажу да њиховим поступцима, без обзира колико велики или мали, могу да се супроставе мржњи, предрасудама и негирању геноцида.

Овом приликом желимо да се захвалимо учитељицама Азри Башић, Елдини Болић и Алми Агановић те учитељу Емиру Болићу за сав њихов труд да дјеца нешто науче и постигну. Такође, хвала родитељима који су дјецу редовно доводили у школу и подржавали рад учитеља.

Поносни смо на сву дјецу бх. допунске школе Бирмингем.