Током викенда Босанци и Херцеговци из Дербија, Нотингeма, Ковентрија, Лондона, Хертфорда, Гилдфорда, Волверхамптона и других градова широм Велике Британије су се окупили у Бирмингему да достојанствено прославе Дан државности једне и једине нам домовине Босне и Херцеговине. Ово је датум који увијек симболизира наше највише вриједности те је потврђен мултиетнички карактер и равноправности свих наших грађана.

И овог мјесеца новембра, БХ УК Нетwорк је са својим чланицама организовао манифестацију  посвећену обиљежавању Дана државности Босне и Херцеговине.  Овогодишња манигестација отпочета је са химном. У име домаћина, публици су се обратили др Анес Церић и Заим Пашић, са топлим ријечима добродошлице и најавили обраћање Јасмине Сарајлић, Министар Савјетник испред  амбасаде Босне и Херцеговине у Уједињеном Краљевству. Програм је водио и својим пјесничким језиком присутне  поздравио чувени мостарац крајишких коријена, наш драги Мишо Марић, који је надахнуто говорио о БиХ, њеном празнику и прелијепој дјеци којом је био окружен.

Уприличен је скроман културно-забавни програм од стране ученика босансмохерцеговачких допунских школа Бирмингем и Ковентрy. Ученици су се заједно са својим наставницима потрудили да својим рецитацијама и пјесмама увеличају за нас значајан дан. Присутни су имали прилику уживати у њиховим разноврсним изведбама на босанском језику. Након тога Емир Болић, наставник БХ допунске школе у Бирмингхаму подијелио је увјерења ученицима бх.допунске школе Бирмингем те свједочанства  и  награде ученицима који су завршили основно образовање у бх.допунским школама Бирмингем и Ковентрy.

Делегати БХ УК Нетwорка су искористили прилику и уручили награде бх.грађанима за  двадесетпетогодишњи допринос у очувању босанско-херцеговачке културе .  Програм су завршили са наступом фолклорне групе “ Младост Босне”, из Бирмингхама која је поново одушевила све присутне. Одјевени у народне ношње су сплетом игара уљепшали програм, под будним оком кореографа  Фахире Хасеџић, а многобројна публика их је несебично награђивала аплаузом.

За наставак доброг расположења побринули су се специјални гости МИшо и Миле  из култне групе Мостар Севдах Reunion и већ увелико познат Сефер Хаскић.

Извор: БХ УК Нетwорк