Улагачи из дијаспоре имају све већи утјецај на локални развој у Босни и Херцеговини, те помажу учешћу домаћих компанија на свјетском тржишту, поручили су учесници и учеснице 7. Бизнис форума бх. дијаспоре (БХдиаФор). Више од 200 људи из БиХ и иностранства присуствовало је Форуму, који је подржао пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) “Диаспора Инвест”, а отворио га је амерички амбасадор у Босни и Херцеговини Ериц Нелсон.

“Чланови дијаспоре у БиХ већ имају огроман утјецај на своје матичне заједнице”, казао је амбасадор Нелсон у својој уводној ријечи. “Улагачи из дијаспоре су, не само добро информисани о локалним приликама, већ су и спремнији улагати кад други то не желе.”

Амбасадор је такођер упозорио да, иако дијаспора помаже расту, Босни и Херцеговини су потребне економске реформе.

“Дијаспора покреће раст у БиХ, али овај ће утицај бити ограничен без економских реформи,” поручио је. “Ви боље од већине разумијете колико је тешко започети и водити посао у БиХ, због чега су нам потребни ваши гласови у залагању за реформе, попут новог закона о е-потпису на државном нивоу. Ове реформе не само да имају смисла, већ ће потакнути раст и улагања. ”

Един Форто, премијер Кантона Сарајево, један од партнера БХдиаФор-а, подијелио је више информација о важности укључивања бх. дијаспоре у развој ИТ сектор, а дао је и више детаља о раду Владе КС ка бољем искориштавању потенцијала ИТ индустрије у главном граду БиХ.

“Влада КС као приоритет развоја ИТ сектора види отварање ИТ парка на Шипу у општини Центар. Влада је спремна и уложити ресурсе у развој образовних капацитета и установа из којих ће излазити особе спремне да се укључе у развој сектора. Сарајево мора сустићи градове југоисточне и централне Европе, који су постали праве ИТ лабораторије за свјетска тржишта. Влада КС је на располагању приватним иницијативама и цијелом сектору да се укључимо у утрку знања са остатком развијеног свијета.”

Представници Аутхоритy Партнерса, Министрy оф Программинг, Цодецта и Пропеллер, сарајевских ИЦТ компанија, разговарали су о учешћу дијаспоре у расту њихових фирми и развоју ИТ индустрије у цјелини. Везе са извозним тржиштима које су осигурали власници и партнери из дијаспоре осигурале су важан потицај расту компанија, отварању рандих мјеста, продаји и извозу, те интеграцији ових сарајевских компанија са остатком свијета.

Сличне поруке дијелили су и учесници из других локалних заједница. „Желим да наше друштво буде приступачније дијаспори, не само кроз рад локалних заједница, већ и кроз дјеловање ентитета, те Босне и Херцеговине у цјелини. Немојмо сједити И чекати дознаке из дијаспоре, те људе можемо сада интегрисати у развој економије “, напоменуо је Радо Савић, начелник Општине Лопаре, једне од локалних партнерских заједница овогодишњег БХдиаФор-а.

Далибор Павловић, градоначелник града Приједора, додао је да су “врата града широм отворена за све инвеститоре, а посебно оне који долазе из дијаспоре”.

Обојица су примијетили да компаније из дијаспоре у њиховим заједницама сада чине окосницу развоја локалне економије, стварајући радна мјеста и могућности којих не би било да није учешћа дијаспоре. И то нису једини примјери успјеха. Више од 140 компанија, које је УСАИД Диаспора Инвест подржао грантовима и активностима техничке помоћи током протекле четири године, отвориле су укупно 1.188 радних мјеста и уложиле више од 46 милиона КМ у стална средства.

„Са преко 3.000 учесника у разним активностима преноса знања, Б2Б састанцима и скуповима, овај програм је промијенио перцепцију јавности о економским капацитетима дијаспоре. Драго нам је што смо дио структурираног напора за јачање улоге дијаспоре у економском развоју “, казао је Армин Алијагић, организатор догађаја из удружења “Наша перспектива”.

Овогодишњи БХдиаФор ставио је у своје средиште важне поруке оптимизма, заједно са снажном посвећеношћу локалних заједница да раде заједно са својом дијаспором како би 2021. година била година опоравка у БиХ.

Преузето: diasporainvest.ba