Експертни тимови састављени од искусних стручњака за интензивну медицину Босанскохерцеговачко америчке академије умјетности и науке (БХАААС) – највеће организације академског исељеништва из БиХ – активно су укључени у борбу против КОВИД-19 пандемије. Чланови БХАААС-а су у склопу својих активности почели реализацију телеконсултација са болницама у БиХ и простору бивше Југославије како би својим савјетима помогли љекарима и медицинском особљу који лијече обољеле од КОВИД 19.

У консултације су укључени љекари Огњен Гајић, Аднан Беговић и Емир Фестић из БХАААС-а и љекари из медицинских установа у Бањалуци, Сарајеву, Источном Сарајеву, Травнику, Фочи, Зеници, Мостару, Тузли, Бихаћу, Тешању, Загребу, Ријеци, Новом Саду, Београду, Сомбору, Славонским Броду, Љубљани и другим установама у региону.

Овај програм, који се одвија под покровитељством уреда Свјетске здравствене организације (WHO) у Сарајеву и Mayo Clinic METRIC group (САД), има за циљ размјену знања и искуства из подручја интензивне медицине како би се заштитили критично обољели, медицинске сестре, техничари и љекари у тешким околностима КОВИД-19 пандемије.

Програм је базиран на ЦЕРТАИН Wорксхоп прилагођен садашњој ситуацији по принципу “ЛЕСС ИС МОРЕ” у интензивном лијечењу да би се превенсале иатрогене компликације и заштитило медицинско особље и пацјенти. Поред приступа рационалним и практичним смјерницама лијечења препоручених од међународних организација (SCCM/ESICM), програм се састоји и од размјене искуства и знања између колега у региону и САД.

“Као љекар, прије свега, а затим и као предсједница БХАААС-а апелујам на све колеге да се у што већем броју укључе у ову акцију и на тај начин помогну да се пандемија што прије заустави и да се посљедице што ефикасније минимизарају”, казала је др. Махира Тановић.

Телеконсултације се преносе уживо на YouTube каналу, а питања се могу постављати преко WHO ICU Support chat групе.

Досадашње телеконсултације се могу погледати на сљедећим линковима:
• Прва емисија, уторак 24.3.2020. https://youtu.be/r7IEeJ4hcvo
• Друга емисија, уторак 31.3.2020. https://youtu.be/FsS8WpYGdUg
• Трећа емисија, понедељак 6.4.2020. https://youtu.be/-0wGWWG9FmA
• Четврта емисија, уторак 14.4.2020. https://youtu.be/C7EZyVCdFB4
• Пета емисија, уторак 21.4.2020. https://youtu.be/7PBpIuUPoww
• Шеста емисија, понедељак 27.4.2020. https://youtu.be/n2GwXOAkF9Y
• Сљедећа емисија је планирана за уторак 2.6.2020.

Више информација доступно на: https://certainchecklist.squarespace.com/covid19
https://ce.mayo.edu/critical-care/content/exceptional-patient-centered-critical-care-certain-approach

Покренут програм телеконсултације са болницама у БиХ и екс ЈУ БХАААС стручњаци за интензивну медицину активно су укључени у борбу против КОВИД-19 Сарајево, 31.3.2020. године Експертни тимови састављени од искусних стручњака за интензивну медицину Босанскохерцеговачко америчке академије умјетности и знаности … Continue reading БХАААС у сарадњи са WHO i MCMG помазе љекарима у БиХ и екс ЈУ

BHAAAS u saradnji sa WHO i MCMG pomaze ljekarima u BiH i ex Yu

BHAAAS članovi su otpočeli telekonsultacije sa bolnicama u čitavoj BiH i ex YU

БХАААС чланови су отпочели телеконсултације са болницама у читавој БиХ и екс ЈУ да се стручно помогну локални љекари и сестре који лијече обољеле од КОВИД 19.

У консултације су укључени Огњен Гајић, Аднан Беговић и Емир Фестић са стране БХАААС и љекари из болница у Бањалуци, Сарајеву, Источном Сарајеву, Травнику, Фочи, Зеници, Мостару, Тузли, Бихаћу, Тешању, Загребу, Ријеци, Новом Саду, Београду, Сомбору, Славонским Броду, Љубљани и другим установама у региону.

Detaljnije na linku: https://certainchecklist.squarespace.com/covid19