Чини нам се да је данас потребније више него икада писати о умјетности и науци, промовирати истинске вриједности и бар се тако покушати супротставити овом нашем цивилизацијском суноврату, гдје је девалвација свих животних вриједности постала стандард.

Иако релативно мала земља, Босна и Херцеговина се може похвалити врсним умјетницима и научним радницима који су остварили запажене резултате широм свијета, али за већину њих, нажалост, бх. јавност није чула.

Босанскохерцеговачко-канадски умјетници Бранка Копецки и Слободан Радосављевић, професори на Универзитету у провинцији Квебек, добро су позната имена у свијету умјетности и радо виђени гости у цијелом свијету, Европи и земљама регије. Готово да нема земље гдје нису гостовали, излагали своје изложбе, предавали и судјеловали на разним културним догађајима – осим Босне и Херцеговине.

На питање шта за њих значи чланство у БХАААС-у, и шта мисле о тој идеји јачег повезивања наших успјешних људи из дијаспоре са матичном државом, али и земљама наше региј, одговорили су;

 Бранка Копецки: Управо захваљујући размијени свједоци смо развоја потпуно нових форми знања као што је на примјер истраживање креација која обједињује интелектуални и чулни аспект умјетности. За разлику од конвенционалне научне форме унапрјеђења знања емпиријским доказима, овај поступак обогаћује процес освјештења не заобилазећи него интегришући у суштинско разумијевање оно што је мистериозно и необјашњиво у умјетности. Мислим да су повезивања значајна за научнике и умјетнике који дјелују у БиХ  као и  за оне који дјелују у свијету, без обзира да ли им је Босна домовина или не.

Превазилазити разлике је то што човјека унапрјеђује у сваком случају. Често се изненадимо колико је наше знање корисно и употребљиво за области које нам се на први поглед чине далеким. Ја тренутно радим на једном истраживању које окупља људе из криминалистике, медицине, микробиологије, филозофије и умјетности са циљем освјетљивања феномена смрти. Прије само неколико година таква једна истраживачка група није била замислива.

Чланство у БХАААС-у је једна изузетна прилика да пренесемо нека наша искуства али и да се обогатимо искуствима других. Радујемо се том чланству и интензивно размишљамо о пројектима које у оквиру организације можемо остварити.

Слободан Радосављевић: Успјех је релативна ствар, али искуство значи много. Мислим да је одувијек  у науци као и у умјетности размјена различитих искустава била основа за напредак и унапрјеђење знања. Данас та размјена није само основа она је услов унапрјеђења свих дисциплина као и развоја нових епистемолошких праваца. Захваљујући размјенама данас се знања укрштају, погледи се мијењају, догме превазилазе.

Као члан групе за истраживање физичког амбијента (ГРАП) у Школи за архитектуру и урбанизам на Универзитету „Лавал“, у склопу мојих докторских студија редовно учествујем у размјени знања између архитеката, инжењера и умјетника. Те размјене омогућују невјеројатне истраживачке резултате на плану конципирања и разумијевања простора.

Ми смо се школовали овдје као и у свијету, али је наравно посебна радост учествовати у свему што може допринијети развоју и осавремењивању области којом се бавимо у земљи нашег поријекла и у оквиру њеног културног и језичком наслијеђа. Нашим чланством у БХАААС-у могућност за размјену знања и за колаборацију ће се наравно повећати и јако смо сретни због тога.

О детаљима у каријери,  порукама младим умјетницима из БиХ и плановима за будућност свјетски познатих умјетника поријеклом из БиХ који  живе и стварају у Канади, можете сазнати у објављеном тексту на веб. страници БХАААС https://bhaaas.org/branka-kopecki-i-slobodan-radosaвljeвic/

 

Извор: БХАААС