Давор Ивош, Бугојанац, привредник са адресом у Швицарској, говорио је за Н1 о улагању у НК “Искра”. До сада је Ивош у клуб са Јаклића уложио преко 400 хиљада марака у посљедње двије године и на томе се не планира зауставити.

Долазећи на стадион Јаклић затекли смо радове, али и предсједника клуба те већинског власника Давора Ивоша, који заједно са радницима ради на уређењу стадиона.

“Благо ономе ко млад полуди, старост у весељу проводи” – каже нам Ивош на почетку разговора, рекавши да ова реченица најбоље описује његову одлуку да крене у спашавање клуба, који је имао милион конвертибилних марака дуга.

Крајем 2019. године Давор Ивош пратио је у Швицарској дешавањ у НК “Искра” Бугојно и тадашњу одлуку вијећника у Бугојну да је једино рјешење у Искру да се угаси, да се преименује и да се угаси хисторија клуба.

“Ја то нисам дозволио, сматрао сам да сигурно постоји рјешење. Родитељи су ме одгојили да је живот, ми горе кажемо “рецел”, овдје кажемо крижаљка. У свакој крижаљки постоји рјешење и мораш га наћи. Ја сам се одлучио да назовем секретара клуба. Он ми је рекао да клубу треба шест и по тисућа марака, како би одиграли наредну утакмицу. Рекао сам му да ће новац бити уплаћен у наредних неколико сати. Послије тога сам дошао у Швицарске и да би се наредна утакмица одиграла требало је скоро 19 тисућа марака. И након десет дана и 24 хиљаде марака, стао сам и рекао шта даље? Преузми одговорност. Тако је почела прича, која ни дан данас нема краја” истиче Ивош.

Након што је спасио клуб од испадања у кантоналну лигу. Када је сазнао да желе угасити Искру, одлучио је прузети ствар у своје руке и максимално се посветио опоравку клуба. До сада је укупно улаожио више од 430 хиљада марака.

“Задовољан сам са тим што имам. Имам више него што ми је у животу потребно. Овдје се психички одморим. Раздвојено у два финансијска извјештаја. Искра ме као ногометни клуб коштала неких 180 тисућа марака у двије године. И санације на стадиону Јаклић које су до сада извршене неких 250 тисућа марака. Тако да смо превазишли неку цифру и не планирамо стати. Мислим да је рјешење у будућности спортски центар” наводи наш саговорник.

Спортски центар градиће се на након оваких призора који су дочекали Ивоша, када је кренуо са својом екипом у санацију Јаклића. Сада би у склопу Искрином стадиону требао бити фитнес центар, апртмани за играче које ће појачати клуб, комерцијални клупски ресторан, балон сала и помоћне терене са умјетном травом. Темпо радова био би много боља, али је коронавирус оставио посљедице и на спорт.

“Прије два мјесеца, када је корона мало стала, вратио сам се на такозвани одмор, одмах сам се пресвукао у радно одјело, сјео на тракторчић и полако” објашњава Давор Ивош.

Додаје да првенствено радник, те да је све што има је направио радом.

“Синоним газде у Босни и Херцеговини није вриједан неког коментара. Они долазе задњи и одлазе први. Ја долазим први и оддлазим задњи. Па онда нека они нађу разлику. Када ме неко пита шта је успјех у животу. Успјех је да радиш више него други. Мој радни дан има 18 сати. Мој радни дан је нечија два дана. Мене је мој први послодавац у Швицарској научио да не треба сањати како зарадити 100 тисућа марака, него сто пута по тисућу марака. Далеко лакше и брже иде са мало мањин ризиком. Јер кад изгубите тисућу марака нећете пропасти, али 100 тисућа кад изгубите можда вас више нема” образлаже предсједник Искре.

Швицарски привредник сматра да Босни и Херцеговини како у спорту тако и осталим животним сферама треба више организације за резултате.

“Ево напримјер за овај клуб нема тог осјећаја подузетника у Бугојну за друштвену одговорност. Овај клуб смијешно је организирати финансијски. Стотину бугојанских подузетника по 2.000 КМ. То је 200.000 годишње. И 100.000 годишње од Опћине Бугојно. Са тим новцем плус неколико спонзора можете шта хоћете” закључује причу Давор Ивош.

Менаџмент и управа клуба НК “Искра” Бугојно наводи да не желе помпезно најављивати повратак овог клуба ни у Прву лигу Федерације, а ни Премијер Лигу. Желе ићи корак по корак, обезбиједити инфраструктуру, покренути омладинске тимове, па онда на “здравим” темељима градити и велике резултате.

Патриа

Преузето: БХДинфодеск