Извор: Глас Истре, 3. октобра 2018. године, пише: Г. ЧАЛИЋ ШВЕРКО

Основна школа из Бузета је 5. спетембра започела са наставом босанског језика и културе као изборног предмета. Сагласност за увођење овог изборног предмета по моделу Ц у Истарској жупанији, каже предсједник жупанијског Вијећа бошњачке националне мањине, чекају ОШ “Иво Лола Рибар” Лабин, ОШ Монте Заро за све основне у Пули, ОШ “Марија и Лина” у Умагу те пулска економска школа за још неке средње школе у Пули

Прије двије године у бузетску основну школу уведен је изборни предмет словеначки  језик по моделу Ц, значи његовање словеначког језика и културе, а ове школске године је по истом моделу уведен босански језик и култура, тако да су у школи ученицима од другог до осмог разреда на располагању три изборна предмета из језичке групе, уз талијански још и словеначки те босански језик.

– Тај предмет се проводи два сата седмично за нижи узраст и два сата седмично за виши узраст с тим да су ученици подијељени према знању и афинитетима. За све који су га изабрали он је изборни, али и обавезни, односно оцјењује се и улази у просјек, каже директорица Основне школе “Вазмослав Гржаља” Јадранка Бартолић Музица.

Искуство са увођењем словеначког језика

Процес увођења овог изборног предмета покренуло је Вијеће бошњачке националне мањине Истарске жупаније у сарадњи са жупанијским Управним одјелом за образовање, спорт и техничку културу, каже предсједник Вијећа Мухамед Муратагић.

– Процес смо покренули половином јануара ове године. Велики дио је одрадио ресорни жупанијски одјел који је контактирао школе у Истарској жупанији и прикупио податке о броју ученика заинтересованих за учење босанског језика и културе по моделу Ц. Школе су поднијеле захтјеве према ресорном министарству. Бузетска школа је с обзиром да је имала искуства с увођењем словеначког језика успјела да на вријеме прибави потребну документацију те је 5. септембра започела са наставом босанског језика и културе као изборног предмета, каже Муратагић.

Сагласност за увођење босанског језика и културе као изборног предмета по моделу Ц у Истарској жупанији, каже Муратагић, чекају Основна школа “Иво Лола Рибар” Лабин, Основна школа Монте Заро за све основне у Пули, Основна школа “Марија и Лина” у Умагу те пулска економска школа за још неке средње школе у Пули.

– Јако смо задовољни јер смо наишли на велико разумијевање и жупанијског одјела и директора школа који су показали интерес за нашу иницијативу. Драго нам је да је босански језик ушао у школе гдје ће припадници бошњачке мањине као и сви остали заинтересовани ученици моћи кроз тај предмет да изучавају босански језик, али и књижевност, историју, географију, ликовну и музичку културу…, на три нивоа изучавања, изјавио је Муратагић.

Прије свега учење босанске културе

– Изузетно ми је драго што ће и ученици бузетске основне школе имати могућност избора још једног предмета у смислу учења и добивања нових спознаја, у овом случају прије свега из босанске културе, а онда и језика. Сигуран сам да то значи ново обогаћивање знања дјеце која се за то опредијеле, рекао је градоначелник Синиша Жулић.

Бузетска школа прва је у Истри кренула са наставом босанског језика и културе као изборног предмета по моделу Ц. Уједно је за сада, каже бузетски градоначелник, једина у Истри са три изборна предмета који се базирају на промоцији језика и културе сусједних земаља.