Завршетак још једне школске године обиљежен је широм Сиднеја, на локацијама у којима се одвијала настава за дјецу чије је поријекло босанскохерцеговачко

Босанска етничка школа у Сиднеју (Аустралија), је овог децембра успјешно завршила још једну школску годину са више од седамдесет полазника. Пригодним и координираним церемонијама на неколико локација у којима се одвијала настава, ученицима су уручене дипломе, поклони, трофеји, награде и похвалнице Министарства образовања Новог Јужног Велса за оне најбоље, који су се посебно истакли у учењу босанског језика у протеклих дванаест мјесеци.

Успјешно је завршена још једна школска година/ Маида Вугдалић

О ДОМОВИНИ БИХ

Наставни кадар, ђаци и родитељи су се сусретали са разним изазовима у 2021. години, понајвише због строгих рестрикција и ограниченог кретања усљед заштите од ширења вируса Ковид-19. Али, нити у једном тренутку нису посустали, нити прекинули часове и учење, пратећи упуте Федерације језичких школа заједница, а уз то и непрестано подржавајући и помажући сродну образовну институцију Новог Јужног Велса гдје наставу на босанском језику имају само средњошколци.

image

Владала је веома лијепа и свечана атмосфера/ Маида Вугдалић

На церемонијама је владала веома лијепа и свечана атмосфера, а посебна захвалност је исказана родитељима на несебичној подршци и мотивирању дјеце да редовно присуствују часовима сваког викенда. Родитељи и старатељи су уз то замољени да попуне анкету о раду школе, дају своје мишљење и сугестије, те тако додатно обогате рад БЕШ-а, како би се дјеци пружио и омогућио што бољи начин успјешног учења о првобитној домовини Босни и Херцеговини, њеном језику, култури и традицији.

image

Ученицима су уручене дипломе/ Маида Вугдалић

Ипак, највећа пажња је посвећена најмлађима који нису крили своју радост због поклон-пакетића, забавно-едукативног карактера и трофеја. Током уручивања диплома, о сваком ученику су његови наставници изнијели мишљење о напретку, успјеху и будућим циљевима ка још бољем успјеху, што је изазвало посебно интересовање код родитеља.

image

Тренутни љетни распуст траје од краја јануара 2022./ Маида Вугдалић

Тренутни љетни распуст у Аустралији, на којем малишани одмарају до краја јануара идуће године, није успорио рад Школског одбора који тренутно организира план и програм за 2022, уз жељу за што више богатог садржаја, екскурзија и пројеката са босанскохерцеговачким организацијама у Сиднеју, које подржавају рад ове образовне институције дуги низ година. Предавачи су већ почели заједно креирати уџбенике прилагођене за учење босанског језика дјеце која живе у иностранству и за које влада велико занимање и код других сличних школа широм свијета.

image

Разговара се о сарадњи са двије интернационалне школе у Сарајеву/ Маида Вугдалић

Ту су и веома битни планови, још у фази преговора, за сарадњу са двије интернационалне школе у Сарајеву – Ричмонд Парк Скул и Њемачком интернационалном школом – иницирани посредством наших конзулата у Аустралији и Босни и Херцеговини, што би могао бити путоказ и другим сличним језичким школама. Кроз ову повезаност се особље БЕШ-а нада да ће се пружити могућност дјеци да се упознају са својим вршњацима из Босне и Херцеговине кроз усавршавање језика помоћу конверзације и склапање дугорочних пријатељстава, те кроз виртуалне радионице гдје ће се обилазити значајна и занимљива хисторијска и географска мјеста у Босни и Херцеговини.

image

Школа жели пробудити још већу жељу дјеци за упознавањем домовине својих родитеља/ Маида Вугдалић

ЈАКИ ТЕМЕЉИ

На овај начин, БЕШ, жели првенствено да у својим ученицима пробуди још већу жељу за упознавањем домовине својих родитеља и ојача осјећај да су и сами дио ње, те да се слободно одлучују да је посјете, а могуће да у будућности планирају и евентуални повратак.

image

Спајање младих који имају бх. поријекло/ Маида Вугдалић

Босанска етничка школа настоји саградити мост са јаким темељима, на којима непрестано ради, спајајући младе који у себи носе бх. поријекло, рођене у Аустралији, са њиховом матицом БиХ, у љубави кроз узајамно разумијевање и ширење њихових видика.

Упис за идућу школску годину је већ у току, а више информација заједно са уписницама, можете пронаћи на wеб страници школе.

Преузето: МојаБиХ