Са директорицом школе Маидом Вугдалић-Кулић смо разговарали о оснивању школе, броју ученика који су је похађали, одржавању наставе и активностима, али и о томе колико су дјеца поријеклом из БиХ везана за нашу државу

Босанска етничка школа (БЕШ) је основана давне 1994. године, када је група ентузијаста и патриота, с великим бројем просвјетних лица поријеклом из Босне и Херцеговине насељена у Сиднеју, одлучила да покрене овај сложени пројекат. Жеља је била и остала да се нити са првобитном домовином не изгубе и да својој дјеци пруже могућност учења и усавршавања матерњег језика.

Међу оснивачима је садашњи почасни козул Босне и Херцеговине у Аустралији, Амир Шахиновић, брачни пар Харамбашић, Јасмина Бајрактаревић Хајвард и многи други.

Босанска етничка школа је успјешно уврштена у Федерацију језичких школа заједница Новог Јужног Wалеса, која има знатан број школа чланица и својим дугогодишњим радом и активним учешћем кроз дјелатности те исте Федерације, заузима веома битно мјесто на њиховој листи, као носилац неколико признања Министарства образовања, које директно и са великим интересовањем учествује у раду ове институције, с обзиром да је мултикултурализам драгоцјен дио аустралског друштва.

О раду школе разговарали смо са директорицом школе, Маидом Вугдалић-Кулић.

– Кровно тијело БЕШ-а је Школски одбор са својим члановима. Сви чланови имају своја задужења – од администрације до финансија, подршке техничких платформи, гласноворника и слично, а уз то, ту су неизоставно професори и предавачи. Школа може да врши упис свих ученика који похађају редовну аустралску школу, од основне до завршетка средње школе. Обавеза је испунити критерије и норме плана и програма наставе, те остварити одређени степен редовности полазника. Предавачи са високим квалификацијама састављају радне листове према ступњу знања ученика за свако од четири тромјесечја, која чине школску годину. Фокус је на учењу босанског језика и књижевности, као и култури и традицији Босне и Херцеговине. Из тог разлога, Босанска етничка школа ужива знатно поштовање чланова шире босанскохерцеговачке заједнице у Аустралији, тежећи константној сарадњи са осталим бх. организацијама кроз промовирање језика и јавне наступе ученика, те пружајући подршку свакој позитивној промоцији домовине, чинећи то и сама кроз разне аспекте аустралског друштва. Сви ми који смо директно укључени у њен рад трудимо се да будемо и сами амбасадори наше БиХ у Аустралији, на најљепши могући начин, истакла је директорица Вугдалић-Кулић и додала како се сви који су директно укључени у рад школе, труде да буду и сами амбасадори БиХ у Аустралији – на најљепши могући начин.

Кроз БЕШ је, од њеног оснивања па до данас, прошло неколико хиљада ученика. Занимљив податак је да су полазници првих генерација сада родитељи дјеце која тренутно похађају школу. У просјеку, око 70 ученика се упише у БЕШ годишње, а разврстани су у четири одјељења – овисно од мјеста у којем живе с обзиром на величину Сиднеја. Ученици и особље школе често су гости основних државних школа, а дуги низ година њихов домаћин је и Амитy, турски приватни колеџ, те мусафирхана уз једну од босанских џамија у Сиднеју. Важно је истаћи да БЕШ има свој простор при Босанском културном центру, а састоји се од уреда, библиотеке и простране учионице.

image

Посјета Амбасади у Канбери/ БЕШ

Настава се одвија викендом, а разреди су мјешовитог узраста, с тим да најстарији ђаци обично преузимају улогу асистента предавачима. На полугодишту и крају године раде се тестови и испити који потврђују напредак знања дјеце и показују на којим пољима се треба више радити идуће године. Дипломе су круна успјешне школске године и додјељују се на завршној церемонији којој присуствују родитељи, старатељи и други заслужни за рад те школске године.

Маидин рад БЕШ-у почео је давне 2000. године, када је као студент славенских језика и књижевности на сиднејском Мацqуарие универзитету преузела улогу предавача волонтера. Како нам каже, тада се родила и велика љубав према овој установи и раду с дјецом, која се још никада није угасила. И мада је њено редовно занимање судски и усмени тумач, радо се одазвала када је прије двије године поново добила понуду да преузме мјесто предсједнице Школског одбора.

– Ипак, мој услов је био да радим и као професор-предавач и ментор другим предавачима, да бих била у сталном контакту са дјецом, што сам увијек доживљавала као привилегију. Моја два сина, Мак и Данис, такођер интензивно похађају интензивно наставу босанског језика, па тако из прве руке знам шта је потребно да задобијем њихову пажњу и мотивишем их да што боље уче и прате предавање, објашњава Маида.

Онлине настава/ БЕШ

Одржавати везу са земљом поријекла удаљеном више од 13.000 километара није једноставно, али, наглашава Вугдалић-Кулић, наша дјеца су веома зрела и више него добро разумију ситуацију у којој се налазе, као и чињеницу да су њихови дједови, бабе, мајке и очеви у вјечној носталгији за мјестом рођења, као и настојању да се што боље уклопе у Аустралији.

– Малишани неоспорно уживају у својој билингуланости, а и непобитности да је Босна и Херцеговина нераскидиви дио њих, па кроз добро знање босанског језика они на свој дјечији начин осјећају да тим усрећују своје родитеље, нане и дједове. У срцима, а то говорим из прве руке, без имало умањене љубави према Аустралији, јер су нове генерације у 99 % случајева и рођене овдје, они гаје дубоку приврженост свему што је босанско, показујући велико занимање за сва прошла и тренутна дешавања у БиХ, истичући колико уживају у посјетама земљи поријекла својих родитеља и чињеници да им добро владање босанског језика, познавање културе и традиције отвара врата и за дуготрајнији боравак тамо у будућности. Из тог разлога је евидентно да се наша дјеца не удаљавају од свог идентитета, напротив, они га поштују и воле, а на родитељима је засигурно велики задатак да их усмјере и подржавају у том позитивном науму, што и јесте улога родитеља у нашим животима.  Након тога, ми предавачи смо дужни оправдати то повјерење како дјетета, тако и родитеља, његовати њихову љубав према идентитету, кроз занимљив, квалитетан и садржајан наставни план и програм, истиче наша саговорница

image

Босанска етничка школа Сиднеј/ БЕШ

“Једно је сигурно, Босанска етничка школа ће одговорно наставити промовирати све босанскохерцеговачке вриједности у Аустралији, почев од језика, љубави према књизи, отворањем мале школске библиотеке, писањем, организирањем различитих конкурса, учешћем на културним манифестацијама, гостовањем и сарадњом са бх. медијима, подржавањем свих бх. организација у Аустралији с позитивном поруком, у жаркој жељи и настојању одржавања блиског контакта са матицом Босном и Херцеговином, вјерујући да је то исправан пут, који нашу дјецу води у јаснију будућност без заборава о ономе сто јесмо и што ћемо увијек бити, са ширењем видика за сва нова сазнанја“.

Више информација о Босанској етничкој школи можете пронаћи овдје.

Преузето: МојаБиХ