Министрица спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић била је гост вечерашњег дневника на Нова БХ. Овим поводом, открила је какви су планови министарства по питању повратка наших држављана који се тренутно налазе у некој другој држави, а прокоментарисала је и информацију о пет заражених студената из Босне и Херцеговине који су тренутно у Чешкој.

– Амбасадорица БиХ у Чешкој Мартина Млинаревић је у контакту са студентима, данас их је обишла и однијела им неопходне намирнице. С обзиром да се не налазе у близини Прага, тренутно се ради на томе да се ангажује некога ко би их могао обилазити свакодневно. Студенти бораве у различитим собама, а један од њих има температуру, док се остали осјећају добро. У сваком случају, амбасада у Прагу је у контакту са Министарством вањских послова Чешке, истиче министрица Турковић.

За сада је забиљежен само један смртни случај држављанке БиХ у иностранству узрокован вирусом Ковид-19, а ријеч је о жени која је живјела у Ломбардији, Италија.

– Редовно контактирамо са свим амбасадама, а упознати смо са неколико лакших случајева обољевања широм свијета. Истичем да су амбасадори и особља у свих 56 земаља гдје имамо представништва здрави, наглашава Турковић.

Студенти из БиХ који су студирали у Њемачкој, тачније њих 54, стигло је јутрос у Тузлу. Међутим, у току су организације пријевоза и других бх. држављана из иностранства.

– Од 70 до 100 путника треба стићи у недјељу из Шведске, Норвешке и Данске. Ријеч је о комерцијалном лету авиокомпаније Fly Bosnia, при чему ће путници платити око 90 еура таксе по особи. По уплаћеном износу и уколико све прође у најбољем реду, имаће могућност повратка у БиХ, каже министрица.

У овом тренутку, према наводима министрице Турковић, око 660 Босанаца и Херцеговаца се жели вратити из иностранства.

– То је број оних који су се регистровали кроз наш Кризни штаб у МCП, мада бројка варира. Највећа група за сада је из Турске, одакле се жели вратити 143 наших држављана, постоји и потенцијална група од око 50 држављана у Лондону, већа група људи из Њемачке, Низоземске и аутобус из Париза који би требао стићи ових дана. Сви путници ће бити прегледани прије поласка и по доласку, истиче министрица.

Апел министарства је и даље да, уколико се наши грађани могу задржати у мјесту којем се налазе, то и ураде. Упркос томе, има оних који инсистирају на повратку.

БиХ је спремна за повратак својих држављана. Ово је њихова земља и увијек су добродошли, закључила је министрица Бисера Турковић.

Преузето: Моја БиХ